Kezdőlap KÉK HÍREK

Vádlottak padjára ül a sárosdi rabszolgatartó

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Hét ember ellen követett el bűncselekményeket a megalapozott gyanú szerint az a 44 éves férfi, aki ellen még egy 2020 decemberében tettek feljelentést.

A rendőrség közleménye szerint a gyanúsított 2018 júliusában egy kiszolgáltatott helyzetben lévő férfit rávett arra, hogy hozzá költözzön és anyagi ellenszolgáltatás fejében nála dolgozzon. Az idős férfi – akinek az elkövető a nyugdíját is megszerezte – a későbbiekben kórházba került, majd meghalt.

Ugyancsak 2018 nyarán egy rossz anyagi körülmények között élő és könnyen befolyásolható nőt munkavégzés céljából lakóingatlanába szállított, és napi ellátást, lakhatást, továbbá munkabért ígért neki. A sértett személyes okmányait magához vette, és a nőt egy ablak nélküli melléképületben, később pedig az ingatlanon felállított, bedeszkázott ablakú, fűtetlen és áram nélküli lakókocsiban szállásolta el. A sértettnek állatfelügyeletet és ház körüli munkákat kellett végeznie, amiért fizetést nem kapott, és a korábbi megállapodásuk ellenére rendszeres élelmezést sem. A sértettnek egy év után sikerült elszökni.

Ezeken túl a gyanúsítottnak 2019 nyarán egy fiatal férfit, 2020 őszén pedig további három férfit sikerült különböző ígéretekkel rábírni arra, hogy ingatlanára költözve, anyagi ellenszolgáltatás fejében nála dolgozzanak.Ketten el tudtak menekülni, két sértettet pedig a fogvatartójuk elfogására szervezett rendőri akció keretében, 2021. június 30-án menekítettek ki a rendőrök. A sárosdi férfit őrizetbe vették a nyomozók, majd előterjesztésükre és az ügyészség indítványára a bíróság a férfi letartóztatásáról döntött, amelyet az eljárás során végig fenntartott – írja a police.hu. 

Az emberkereskedelem és kényszermunka bűntette miatt folytatott ügy vizsgálatát a Fejér megyei nyomozók a napokban fejezték be, az iratokat a Fejér Megyei Főügyészségnek továbbították.

A rendőrség szerint a bűncselekmény elleni eredményes küzdelemben mindannyiunknak szerepe van, mivel az elkövetők áldozataikat sokszor elszigetelten tartják, akik a folyamatos pszichikai és fizikai szenvedés hatására bezárkóznak, nem kommunikálnak környezetükkel. Gyakran a hatóság segítségét sem merik kérni. Ezért fontos, hogy akinek tudomása van arról, hogy valakit erőszakkal, zsarolással, bántalmazással vagy fenyegetéssel félelemben tartanak, kizsákmányolnak, vagy engedelmességre kényszerítenek, tegyen bejelentést a rendőrségre.