Kávé, tea, energiaitalok… sokféleképpen juthatsz koffeinhez a nap folyamán, de vajon tudod, hogy meddig tart a koffein hatása a szervezetedben?

Kezdjük az elején. Mennyi idő alatt hat a koffein?

Vannak, akik már 15 perccel a koffein fogyasztása után felpörgetettnek érezhetik magukat a koffeintől. A koffein hatása pedig körülbelül egy óra elteltével éri el a csúcspontját. De azok, akiknek magas a koffeintoleranciája, talán nem érzik olyan hamar – vagy nem olyan intenzíven – az energialöketet. Ez azt jelenti, hogy ha már kialakult a toleranciád, akkor több koffeint kell fogyasztanod ahhoz, hogy érezd a hatását. Ha ez rád vall, ne feledd, hogy 400 mg koffein (körülbelül négy csésze kávé) az általános ajánlott napi határérték.

Mennyi ideig marad meg a koffein a szervezetedben?

Míg a koffein hatása csak öt-hat órán át tart, addig egy csésze kávé koffeinjének teljes távozása a szervezetedből akár 10 óráig is eltarthat, de az, hogy a koffein mennyi ideig tart, a személyes koffeintoleranciádtól és genetikádtól is függ. Ezért van az, hogy a világ Lorelai Gilmore-jainak több kávét kell inniuk, mint azoknak, akik ritkán fogyasztanak kávét, hogy továbbra is érezzék a hatását.

Mennyi idő után tudsz aludni?

Ahhoz, hogy biztosan jól aludj, lefekvés előtt hat órával kerüld a koffeintartalmú italok fogyasztását, és a teljes koffeinbevitelt korlátozd napi legfeljebb négy csésze kávéval egyenértékűre. De még ha el is alszol, a szervezetedben maradt koffein akkor is megzavarhatja az alvásod minőségét.

Hogyan tudnám gyorsabban kiüríteni a koffeint a szervezetemből?

A koffeintől nem igazán tudsz “megszabadulni”, ha egyszer már a szervezetedben van. Csak ki kell várnod. De vannak módszerek, amelyekkel enyhítheted a túlzott koffeintartalom tüneteit. Hidratálás a koffein okozta fejfájás ellen és testmozgás az esetleges idegesség ellen. És ha már ugrálsz, ez alkalom lehet arra is, hogy megvizsgáld az alváshigiéniádat.