Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A sörkedvelők körének online hangadói Budapesten találkoztak április elején. Az esemény, és annak helyszíne sem volt mindennapi: egy olyan nemrég nyitott sörbárban volt a találkozó, amely üde színfolt a főváros söröző-kínálatában.

Ez már a harmadik sörblogger találkozó volt. Alig egy évvel ezelőtt egy maroknyi csapat gyűlt össze – szintén a fővárosban – s indították útjára a rendszeres összejöveteleket, hiszen – mint ahogy mondják – szükség van effajta élő beszélgetésre, eszmecserére. A találkozók célja az ismerkedés mellett a tapasztalatcsere is, így igyekeznek az egyre bővülő és színesedő kínálattal lépést tartani. A legutóbbi sörblogger találkozón már szép számmal képviseltették magukat az online amatőr, s profi sörszakértők, de voltak sörfőzőmesterek, sörfőzde-tulajdonosok és rajongók is. Nemcsak Budapestről, hanem az ország számos pontjáról érkeztek résztvevők.

A szervező győri, a rendezvény országos
Igaz a budapesti Unity Beer Bar a találkozó helyszíne, de az ország számos pontjáról jöttek sörrel foglalkozó bloggerek, sörfőzők, sörfőzde-tulajdonosok. Oroszlányból, Székesfehérvárról, Szekszárdról, Szegedről, Győrből és Püspökladányból is volt, aki elutazott a találkozó kedvéért. Az összejövetel szervezője a győri Szeszmoj, Smid Zsolt, aki szerint az ilyen találkozók nemcsak azért kiválóak, mert megismerik egymást a sörrel foglalkozó amatőrök és profik, hanem azért is, mert a tapasztalatcsere mellett sokszor üzletek köttetnek, barátságok szövődnek. E céllal jött létre az első találkozó, ami a harmadik alkalomra már értékes előadásokat is tartogatott.

Három előadó, rengeteg információ
A három előadó igazából négy, ugyanis Mátyus Tomi, a Unity Beer Bar tulajdonosa – mint házigazda – üdvözölte a megjelenteket, majd egy picit bemutatta a harmadik találkozó helyszínét. A Unity Beer Bar februárban nyitotta meg kapuit Budapesten, a Király utcában. Beer bar és brewing, vagyis söröző mellett közösségi sörfőzdéről is beszélünk. Mátyus Tamás és három üzlettársa nyitották a Unityt, amelynek koncepciója egyedi, s Magyarországon kuriózumnak számít. Jelenleg öt gerilla, vagyis állandó főzdeépület és telephely nélküli sörfőzde bérel a Unityben erjesztőtartályt: az INCZELLAR, a ZealBrewing, a győri CraftLand és a szegedi Pseudonym Brewery már be is mutatkoztak a Unity-ben, amíg az ötödik csapat (nevük egyelőre titok) nyáron kezdi el az itteni sörfőzést. A főzde egy 600 literes főzőházból és 11 erjesztőtartályból áll. A Beer Bar nagyjából 100 vendég befogadására alkalmas, s két részből – egy fogadótérből és egy belső részből – áll. A főzde, vagyis a Brewing nem igazán különül el, így a vendégek oda is bepillanthatnak. A Unity Beer Bar & Brewing egy igazán hangulatos, modern, letisztult hely a Király utcában. A Unity egyébként olyan szempontból is közösségi főzdének nevezhető, hogy nagyjából kilencvenen egy úgynevezett alapítói csomag vásárlásával támogatták a főzde indulását, s a támogatók közül volt, aki a harmadik sörös találkozón is képviseltette magát.

Csupor Márton vette át a szót Mátyus Tomitól. A Csupor Craft Beer tulajdonosától megtudtuk: “a sörnek lelke van”. Marci egyébként Hollandiában szeretett bele a sörök világába, pletykák szerint egy sörmúzeummal szemben lakott, s elragadta az ital hagyománya és kultúrája. Miután visszatért Magyarországra, 2013-ban összefogott Zahorán Ádámmal, hogy valami igazán különleges színt tegyenek fel a magyar sörös palettára, a Csupor Craft Beer söreit. Márton nemcsak ismert, hanem elismert is a sörkedvelők (és -fogyasztók) körében. Szerényen csak annyit árult el a jó sör titkáról, hogy a sörkészítésnél “mindig a sztori az első.”

Mikó András, a Tüskevár facebook oldal alapítója követte Csupor Marcit az előadók sorában. András magát viccesen “ipari alkoholistának” titulálja, de munkássága ennél sokkal több. A sörök és a röviditalok kapcsolatáról tartott előadásából kiderült többek között, hogy a láger típusú sörökhöz gyógynövénylikőrök illenek, a pálinkák pedig jól passzolnak a savanyú vagy éppen a gyümölcsös sörökhöz. Bármilyen whiskyhez West Coast IPA, amíg a ginekhez New England IPA dukál. Mikó András kiemelte, hogy ezt ‘a mi passzol mihez dolgot’ a gasztroforradalom hozta magával, ezért kezdett el kísérletezni azzal, hogy melyik fajta sörhöz milyen típusú rövid ital passzol a legjobban.

Az előadók sorát Dr. Pelles Márton zárta. A Sördoktor rengeteg érdekes történelmi tényt hozott a harmadik sörös találkozóra. Főként a magyar sörgyártás történetéről hallhattak a megjelentek, de szó esett a sör gyógyhatásairól is. Erre a második világháború alatt jöttek rá, az élelem- és gyógyszerhiány idején. A sörélesztőt ma már superfood-nak tartják, kapható is sörélesztőpehely formájában. Külsőleg alkalmazva rugalmasan, feszesen tartja a bőrt, feltölti a szükséges vitaminokkal, ásványi anyagokkal. Ezen kívül eredményes a gyulladt, pattanásos bőr kezelésében, a gyulladások csökkentésében, de a pattanások nyomainak eltüntetésében is segít. Ekcéma vagy kontakt dermatitisz esetén is ajánlják. Belsőleg pedig felveszi a küzdelmet a vérszegénység ellen és támogatja a vércukorszint szabályozását. Dr. Pelles Márton érdekességként azt is hozzátette, hogy a második világháború alatt sörélesztőből főztek húslevest, erről pedig a Levéltárban recept is maradt fent.

“Egymástól tanulunk”
A szervező Smid Zsolt, a Szeszmoj szerint ez is lehetne a harmadik sörös találkozó mottója. Egy biztos ezek az összejövetelek nem érnek véget, hiszen csak most kezdődik valami ezen a fronton. A sörforradalommal együtt megjelent egy olyan amatőrökből és profilból álló, lelkes sörrajongó réteg, akik számon tartják, elemzik az újdonságokat, megosztják egymással és az ‘internet népével’ gondolataikat, iránytűt adva, hogy mindenki felfedezhesse saját magának a színes sörvilágot.