Kezdőlap GYŐR Győr - Gazdaság

A Fliegl- csoport fejlődése

A Fliegl cégcsoport életében először Nemzetközi Partnertalálkozót, – Szakmai és Nyílt Napot rendezett 2019. szeptember 20-21-én Abdán és Lébényben, a nemzetközi és hazai sajtó képviselői, kereskedők, partnerek és az érdeklődő nagyközönség számára. Az egész napos programok keretében gyárbejárást, gyakorlati gépbemutatót és sok színes szórakoztató programot szerveztek, amelyet a magyar mezőgazdasági gépgyártásban egyedülálló beruházásunk, a 26 méteres automata magasraktár ünnepélyes átadása koronázott meg, melyre meghívást kapott Dr. Nagy István agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője is.

A Fliegl sikertörténetének kezdete 1975-re nyúlik vissza, amikor id. Josef Fliegl a Kastlben (Bajorország) található szülői ház mezőgazdasági udvarán megalapította saját gépgyárát. Kezdetben billenős- és tartálykocsik gyártásával foglalkozott, a ’80-as években Németország és Ausztria jelentették a fő piacot számára.

A legidősebb gyermek, Helmut irányítása mellett 1991-ben a thüringiai Triptisben megkezdődött a közúti pótkocsik gyártása. Ezzel egyidejűleg kezdetét vette a Fliegl-csoport térhódítása.

2019 eleje óta már 2db csőlézer üzemel a gyárban, illetve megépült a modern technikájú porral festő üzem is. Az 1.400 m2-es gyáregységben elsősorban oldalfalakat és kisebb alkatrészeket festenek. Automata konvejor pálya viszi körbe a kocsikat. A kezdeti 8 hektáros gyárterület ma már 15 hektár, amelyből csaknem 40.000 m2 beépített terület. A kezdeti 28 fős létszám ma már 240.

A DataHouse 2019. év első nyolc hónapjának forgalomba helyezési adatai alapján a Fliegl piacvezető a magyarországi mezőgazdasági pótkocsik piacán.

Ifj. Josef Fliegl jövőbeli tervei között a piaci részesedés további növelése szerepel. A technológiai fejlesztés és a gazdaságosság növelése továbbra is prioritást élvez.

A munkálatok nem állnak meg, a soron következő beruházás a meglévő kereskedelmi központ bővítése, szervizállomás és Agro-Center alkatrészbolt építése. Az összesen 3.600 m2 alapterületű egység tervezett átadása 2020. nyara.

Nemcsak a hazai piacra készülnek eszközök Abdán, hanem a világ számos részére gyártanak termékeket, többek között Oroszországba, Srí-Lankára és Új-Zélandra is. A magyarországi üzemben folyamatos a gyártmányfejlesztés is. A Fliegl mérnökei 3D CAD program segítségével tervezik a legújabb típusokat, emellett folyamatosan fejlesztik a meglévő gyártmányokat.

A betonkeverők a mai napig Abdán gyártódnak, évente átlagosan 550 db. Emellett a gyárban készülnek billenős- és tartálykocsik, bálaszállítók, átrakókocsik. Éves szinten átlagosan 1200-1300 db pótkocsit gyártanak Abdán. reméljük, hogy további sikerről számolhatunk be nemsokára.

Forrás: fliegl.hu