Kezdőlap GYŐR Győr - Gazdaság

Fontos változás jön az otthonfelújítási programban

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Megváltozik az otthonfelújítási program egyik fontos kritériuma. A Nemzetgazdasági Minisztérium tájékoztatása szerint nem lesz elvárás a gázhálózatra kötöttség a júniustól igényelhető támogatásánál. – írja a Portfólió. 

A Minisztérium piaci képviselőkkel egyeztetett, amelyen elhangzott, hogy a lakosság és a szakma részéről érkező megkereséseknek köszönetően kikerült a pályázati felhívásból a családi házak esetében a gázhálózatra kötöttség feltétele. Ennek köszönhetően egyébként várhatóan jelentősen megnő az igénylők potenciális köre. 

Az április elején bejelentett új otthonfelújítási támogatást:

  • az 1990 előtt épült családi házak energetikai korszerűsítésére lehet költeni, azaz nyílászárók cseréjére, a melegvizes rendszer korszerűsítésére, épületek hőszigetelésére és gázkazáncserére
  • Egymillió forintos önrész mellett maximálisan 6 millió forintos támogatás kérhető, amelynek fele kamatmentes hitel, másik fele vissza nem térítendő pénzként érkezik meg a számlákra.
  • A hitel és a támogatás 50-50 százalékos arányától el lehet térni a járás fejlettségi szintjétől, valamint a pályázó jövedelmi helyzetétől függően, de a vissza nem térítendő összeg nem haladhatja meg a 3,5 millió forintot, azaz nem mindenkinek egységesen jár a támogatás, hanem szociális szempontokat is figyelembe vesznek.