A magyar lakosság megértette a korlátozásokat

Összegeztük a legfontosabb információkat az Operatív Törzs mai sajtótájékoztatójáról. 

Az elmúlt 24 óra adatai alapján Magyarországon 343 koronavírus fertőzött beteg van. Sajnos egy újabb haláleset történt, így már 11-re emelkedett a halottak száma. Müller Cecília elmondta, mind a 11 elhunytnak krónikus megbetegedése volt.

Müller Cecília elmondta, hogy a cél a fertőzés lassítása. Az emberek betartják a szabályokat, kevesen vannak az utcákon. A mai naptól bevezetett kijárási korlátozást is betartják az emberek nagy részben. Az idősek védelmében felhívták a figyelmet, hogy a 9-12 óra közötti vásárlást a 65 év felettiek csak legutolsó esetben ejtsék meg. Ha tehetik kérjenek inkább segítséget, kerülve a személyes érintkezéseket.

Elmondták, a mai naptól a közterületeken megkezdődött a lojális és tájékoztató szándékú rendőri jelenlét. Viszont amennyiben valaki többször is megszegi a korlátozásokat, az 5000 és 500 000 Ft közötti büntetést kaphat.

A mai sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az Operatív Törzs javaslatára csökkentik a tömegközlekedési járatokat. Így az új menetrend szerint a hétköznapokon a járatok a tanszünetes munkanap szerinti menetrend alapján járnak. A hétvégi menetrend nem változik. A MÁV és Volán a járatait összehangolja, így a felesleges járatok a vészhelyzet alatt megszüntetik.

A járványhelyzetben minden egészségügyi dolgozó a helyközi közlekedésben ingyenesen utazhat egészen a vészhelyzet végéig.

Az operatív Törzs kéri az embereket, hogy applikáció segítségével vásárolják meg a jegyeket a közlekedési eszközökre. Sok helyen már más úton nem is lehet menetjegyet vásárolni. A 1,5 méteres távolságot a közösségi közlekedésben is meg kell tartani és fontos, hogy utazás után fertőtlenítsük a kezünket vagy, ha lehet akkor mossuk meg.

Felhívták a figyelmet, hogy nincs áruhiány a boltokban és az üzletek ellátásában sem. A kereskedelembe belépő új dolgozók felvételét is egyszerűsítették.  A Magyarországra belépő kamionosokat is ellenőrzik, abban az esetben, ha felmerül a gyanú, hogy koronavírus fertőzött lehet a sofőr akkor nem engedik be az országban, vagy, ha magyar állampolgár, akkor automatikusan karanténba kerül.

Elhangzott az is, hogy a mai napon 27 tonnányi egyéni védőfelszerelés érkezett Magyarországra.

szerkesztő, riporter, online felelős szerkesztő