Lázadás 20 deka parízerért!

Egyre több helyről hallom, hogy a nyugdíjasok közül sokan tudják, ám egyesek mégsem akarják megérteni, hogy 9-ig nem mehetnek boltba. Hiszen ők negyven-ötven éve mindig korán keltek és így indult a napjuk, nekik aztán ne mondja meg senki, hogy most ne menjenek.

Biztos sokan vannak, akik fegyelmezettek, de akik nem, őket ki sem lehet zavarni – néhányan fenyegetőznek, kiabának, pedig tisztában vannak a szabályokkal, hiszen a csapból is ez folyik. (Fiatalabbak, akik ezt olvassák, kérdezzenek rá szüleikénél, nagyszüleiknél, hogy ők ezt hallották-e)

Persze tudom, hogy magyarok vagyunk, és az elmúlt összes évtized túléléseéhez az is kellett, hogy megtaláljuk mindig a kiskaput. De talán éppen itt nem kell, hiszen ez maga a kiskapu. Tényleg olyan nagy kérés, hogy 9 és 12 óra között menjenek boltba a 65 év felettiek?

És mi 65 év alattiak. Nekünk meg semmi dolgunk nincs 9 és 12 óra között ugyanitt. Előtte igen, és azután zárásig megint, de abban a három órában nekünk tilos.

Biztos vagyok benne, hogy ha nem tartjuk be a szabályokat, ugyanúgy járhatunk mint az olaszok, a spanyolok, vagy a franciák – és akkor az amerikaiakról még nem is beszéltem.

Felesleges arról vitatkozni, hogy a döntések, amiket a koronavírus járvány miatt nap, mint nap meghoznak az ország és a város vezetői kiknek mennyire változtatják meg az életét. Ettől egyik politikus se lesz népszerű, nem azért hozzák meg ezt a döntést, hanem azért, mert ezt kell. Szerintem ettől még szigorúbbakat is kellene, de pont a mi függőségeink miatt csak szakaszosan merik ezeket bevezetni.

Mindezt ha magunkért nehéz is, leginkább azokért a pék és húsboltos barátaink miatt tegyük meg, akikhez évek óta járunk. Hiszen őket hozzuk kellemetlen helyzetbe, és vagy a barátságunkat kockáztatjuk, vagy azt, hogy őket majd jól megbüntetik – mert arra már tényleg nincs energia, hogy még a bejárathoz a kisboltok is biztonsági őrt állítsanak.

Mert ez lesz a következő lépés, ha nem tudunk viselkedni. Katonákat lesznek minden pékség, húsbolt és piac előtt, hogy a feldühödött nyugdíjasokat megfékezze. Tényleg ki fog törni egy lázadás 20 deka parízerért és 4 zsemléért?

Azt hiszem most jött el az a pillanat, amikor el kell felejteni azt, hogy igaz, hogy nem lehet, de nekem még pont belefér. Persze ezzel kicsit fel kell adnunk a magyarságunkat, de még az is lehet, hogy pár hét után jobban érezzük magunkat a bőrünkben.

 

Az Oxygen Media egyik alapító tagja, hivatalosan programigazgató, de lelkében sokkal inkább sportriporter, kommentátor és úti filmek operatőr-rendezője - no meg ha nagy ritkán mikrofonhoz engedik a Rádió1 egyik hírolvasó meteorológusa.