Kezdőlap GYŐR Győr - Közélet

A gyermek az első Győrszemerén: különleges logót és játszóeszközöket kapott a település

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Győrszemere vehette át Magyarországon elsőként az úgynevezett Primokiz Logót. A címet azok az önkormányzatok kaphatják meg, amelyek hosszú távon vállalják, hogy támogatják a kisgyermeket nevelő családokat. 

A település önkormányzatát a Magyar Vöröskereszt Győr-Moson-Sopron Vármegyei Szervezete segítette a program megvalósításában. A nyertes pályázatnak köszönhetően az önkormányzat egy nemzetközi szakmai hálózat része lett.   

De mi is az a Primokiz?

A programot a Jacobs Alapítvány fejlesztette ki, hogy a kisgyermekek, illetve a családok minőségi szolgáltatásokhoz férjenek hozzá. A kezdeményezésben részt vevő szervezeteknek a Partners Hungary Alapítvány szakemberei segítenek abban, hogy kidolgozzák helyi igényekre szabott, hosszútávú stratégiájukat. Ennek megalkotása és gyakorlatba ültetése a gyermekekkel foglalkozó szakmai és civil közösség hatékony együttműködésén alapul. Ez azt jelenti, hogy az önkormányzat égisze és támogatása mellett a helyi iskola, egészségügyi és szociális intézmények munkatársai közösen dolgoznak a célok elérése érdekében. 

Első a gyermek

Nem pusztán egy logóról van szó. Ezt ugyanis csak azok viselhetik, akik a fenti követelményeknek megfelelően elkészítettek és elfogadták a korai gyermekkori fejlesztési stratégiájukat. Ezzel azt közvetítik, hogy a gyermekek testi-lelki, szellemi egészsége az egyik legfontosabb érték számukra és ennek érdekében konkrét lépéseket is tesznek.

„Játszani is engedd”

Nem csak a címnek örülhettek Győrszemerén. A három év alatti kicsik korai fejlesztésével foglalkozó Biztos Kezdet Gyerekház Sokoróaljai Rügyecske kültéri játszótéri eszközökkel gazdagodott, amihez a támogató szervezet biztosított anyagi forrást. 

Mindez azért fontos, mert a gyermek első évei meghatározó szerepet játszanak életében. Ekkor alakul ki, hogyan fejlődik az értelme és az érzékszervei, hogyan kommunikálja érzéseit, és mennyire képes koncentrálni az iskolában, majd később a munkája során. Ugyanakkor meghatározza azt is, mennyire lesz kiegyensúlyozott, közösségével harmóniában élő ember.

Nemzetközi mezőnyben

Németország, Svájc, Románia és Szlovénia után Magyarországon a Partners Hungary Alapítvány kapta meg a lehetőséget arra, hogy kilenc településen, a helyi önkormányzatokkal együttműködve bevezesse a programot. 

Forrás: Magyar Vöröskereszt Győr-Moson-Sopron Vármegyei Szervezete 
Fotó: Kustor Réka