Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Pannon Egyetem és a HUN-REN Balatoni Limnológiai Kutatóintézet (HUN-REN BLKI) kutatói különböző klímaváltozási forgatókönyvek szerint kísérletben vizsgálták a fitobentosz algarendszer szerkezetét és működését a kutatóintézet tihanyi szabadtéri mezokozmosz-rendszerében.

A klímaváltozás élőlényközösségre gyakorolt hatását faj- és tulajdonságalapú megközelítéssel vizsgálták. A neves Environmental Research szaklapban megjelent tanulmány rámutat arra, hogy már a közepes mértékű hőmérséklet-emelkedés is nagy kockázatot jelent a biológiai sokféleségre.
 

Az éghajlatváltozás világszerte veszélyezteti a felszíni vizeket. Különösen nagy hatással lehet a sekély tavakra, amelyek vízhőmérséklete a klímaváltozás egyik várható következményként jelentősen emelkedhet. A vízi ökoszisztémák meghatározó, de még mindig keveset vizsgált összetevője a fitobentosz alga, ezért fontos minél többet megtudni arról, hogy a globális felmelegedés hogyan befolyásolja a sekély tavakban ezt a fenéklakó algaközösséget.

A kutatók által végzett vizsgálatok eredményei azt mutatják, hogy már a háromfokos előre jelzett hőmérséklet-emelkedés is jelentős hatást gyakorol a jövőben a fenéklakó algaközösségre azáltal, hogy megváltoztatja annak faji és tulajdonság-összetételét. A hőmérséklet nagyobb, 5 fok mértékű emelkedése pedig még drasztikusabb változásokat fog okozni az édesvízi fitobentoszban azáltal, hogy nagyfokú fajösszetétel-változást idéz elő.