Kezdőlap GYŐR Győr - Közélet

A legtöbb lakástűz a konyhában keletkezik

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Elég csak arra gondolni, mi történik akkor, ha mondjuk a tűzhelyen felejtett olaj meggyullad. 

A minap Győrben, az Ifjúság körút egyik panelházában történt hasonló eset. A füstszagot a szomszédok vették észre, a tűzoltókat is ők értesítették. A Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatása szerint a lakó elaludt, a készülő ételt pedig magára hagyta. Mire az egység megérkezett, már eloltotta a füstölgő edényt, és szellőztetni kezdett, a mentők azonban további vizsgálatokra kórházba szállították.

Nagyobb baj szerencsére nem történt, a katasztrófavédelem azonban mindenkit óvatosságra int, hiszen havonta több riasztás érkezik hozzájuk, ami nagyobb odafigyeléssel megelőzhető lenne. 

Nem árt tehát tisztában lenni azzal, hogy a tűzhelyen felejtett étel, olaj gyorsan okozhat tüzet, ami a konyhában elhelyezett gyúlékony anyagok miatt gyorsan továbbterjedhet. Már csak ezért is fontos, hogy se főzés se pedig ételmelegítés közben ne hagyjuk felügyelet nélkül a tűzhelyet. Számos esetben az okoz balesetet, hogy valaki például elmegy otthonról, és elfelejti, hogy a tűzhely bekapcsolva maradt.

Ha mégis meggyulladt az étel, a zsiradék vagy az olaj, a legfontosabb, hogy soha ne próbáljuk azt vízzel eloltani! A magas hőmérséklet miatt a tűzre öntött víz pillanatok alatt gőzzé alakul és az égő zsiradék, olaj robbanásszerűen „kivetődik” az edényből, lángba borítva az egész konyhát és súlyos égési sérüléseket is okozhat! Ilyenkor a legegyszerűbb, ha az edényt egy fedővel takarjuk le, így az égés oxigén hiányában megszűnik. Ezután zárjuk el a gázt, illetve kapcsoljuk ki a tűzhelyet. 

A katasztrófavédelem felhívja a figyelmet arra is, hogy ha valaki úgy látja, egyedül is képes a tüzet eloltani, haladéktanul kezdjen neki, ennek ellenére az esetet be kell jelenteni. Ha nagyobb a baj, akkor pedig 112-es telefonszámon lehet és kell is segítséget kérni. 

Kiemelt képünk illusztráció! Forrás: pixabay.com