Mutatjuk az öt európai helyezettet. Köztük egy magyar kedvencet. Persze lehet szerinted nem az.
Európai rangsor
Összeállították, Európa legfurább, legbizarrabb, klasszikus szóval élve a legundibb ételei. Mindez persze szubjektív.
A SVÉD SURSTRÖMMING
A híres-neves szagos halat hetekig erjesztik – ez a folyamat tovább folytatódik a szupermarket polcain a konzervdobozokban. Emiatt láthatóan eldeformálódnak. Például egyes légitársaságok a robbanásveszély miatt betiltották a termék repülőgépeken történő szállítását. Ha megkóstolnád, azt mondják, csak víz alatt nyisd ki, iszonyúan büdös.
A KÁKARL
A grönlandi cápa egyedei akár a 400 éves kort is elérhetik. A húsa frissen mérgező, ha viszont elássuk vagy hetekig egy dobozban hagyjuk erjedni, akkor ehetővé válik. Az állaga gumiszerű, ammóniához hasonló íze van. Izlandon igazi ínyencségnek számít.
A BIKAHERE
Valódi közép-európai egzotikum. Valamikor hazánkban is elterjedtnek számított, a "hentesek eledelének" is nevezték, mivel ők előszeretettel fogyasztották a bikaherét. Ma már vadászni kell a polcokon, igazi ínyencségnek számít. Diós ízvilágú étel.
A LABSKAUS
Az észak-németországi tengerész ételnek az összetevői átlagosnak tűnnek: krumpli, cékla, hús és hal. Ezeket az alapanyagokat azonban ledarálják, így a végeredmény már nem túl étvágygerjesztő. Gyakran inkább egy méretes tükörtojás alá rejtik. Hogy miért darálják? A matrózok a vitaminhiányból fakadó skorbut miatt elvesztették a fogaik nagy részét, így csak pépesített ételt tudtak fogyasztani. A Szardínia szigetén található különlegességet "rohadt sajtnak" is nevezik.