Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Közélet

A munkavédelmi törvényt módosítaná a kormány

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A kormány törvényjavaslatot nyújtott be hazai gazdasági szereplők versenyképességének erősítésével és a közigazgatás hatékonyságának növelésével összefüggő egyes törvények módosításáról.

A javaslat módosítaná a munkavédelmi törvényt, nem lenne kötelező az orvosi alkalmassági vizsgálat minden munkakörben, mely alól kivételt csak az egészségügyért felelős miniszterrel és a foglalkoztatáspolitikáért felelős miniszterrel egyetértésben rendeletben meghatározott foglalkozások képeznek.

"Jogszabályban meghatározott esetekben vagy a munkáltató erre irányuló döntése esetén a munkára való alkalmasságról jogszabályban meghatározott orvosi vizsgálat alapján kell dönteni."

Tehát a javaslat alapján a szakminiszter határozhat azon munkakörökről, melyek esetében továbbra is elengedhetetlen az alkalmassági vizsgálat, illetve a munkáltatónak is jogában áll elrendelni az orvosi vizsgálatot.