Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Nagykőrösön volt, március 3-án. Az „Átröpűlök hosszában hazámon” című tárlat a Petőfi Sándor-emlékév alkalmából, 2022. szeptember 1-jén kezdte meg az országjárást. A nagykőrösi megállóhelyen köszöntötték a  harmincezredik látogatót. A busz menetrendje folyamatosan alakul, nyárig többnyire a keleti országrészt és a határon túli településeket járja.

„A kiállítás nem a költő életrajzát helyezi fókuszba, sokkal inkább az alkotói attitűdöt meghatározó döntési helyzeteket mutatja be, mint például a költővé válás, a társadalmi mobilitás, az életpálya megválasztása, a közéleti szerepvállalás, az irodalmi élet szervezése vagy a családalapítás”

–  idézi a kultúra.hu oldal  Sóki Diána kurátor. A tárlat központ eleme tíz kiemelt gyűjteményi darab: ilyen az édesapa, Petrovics István mészárosbárdja, a Szendrey Júliától kapott gyöngyhímzéses pénztárca vagy  egy biliárddákó, amelyet Petőfi a törzshelyén, a Pilvax kávéházban használhatott.”

(fotó: kultura.hu/ Hartyanyi Norbert)