Kezdőlap GYŐR Győr - Közélet

A szkander is szerepel a győri Egyetem sportágainak repertoárjában

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Tovább bővült a győri Széchenyi István Egyetemen elérhető sportágak kínálata: a hallgatók a testnevelés tantárgy keretében már szkanderkurzusra is jelentkezhetnek. Az intézmény sportegyesületében versenyszerűen is űzhető a sportág, a klub fiataljai több érmes helyezéssel büszkélkedhetnek.

Farkas Gábor, aki maga is a Széchenyi István Egyetemen tanult – a gépészmérnöki alap- és a műszaki menedzseri mesterképzést végezte el –, kitartó munkával járult hozzá a szkander győri népszerűsítéséhez. Jelenleg az egyetemi sportegyesület (SZESE) versenyzőjeként, egyben a testnevelési kurzus szkanderedzőjeként koordinálja a  jelentkezők tevékenységét.

„A szkander egyszerűnek tűnik, ám mégis bonyolult. Rengeteg technikai elem van benne, emiatt technikai erősportnak számít” – árulta el Farkas Gábor, akinek jelentős versenyzői múltja van ebben a sportágban: tízszeres magyar bajnoknak mondhatja magát, és eddig összesen 12 éremmel gazdagodott a nemzetközi versenyek, világ- és Európa-kupák során. A sportág előnye, hogy több készséget is fejleszt. „A szkander csapatmunka, a kitartást, az erőt és az együttműködést növeli, hiszen a partneres edzés az alapja” – tette hozzá.

A kurzus létrehozásának és a szkander egyetemi integrációjának támogatásáért köszönetet mondott dr. Gyömörei Tamásnak, az intézmény Sport- és Rekreációs Központja vezetőjének. Mint kifejtette, a hallgatók körében egyre nagyobb népszerűségnek örvend a szkanderkurzus, amelyre mind többen jelentkeznek.

„Célunk minél jobban megkedveltetni az egyetemistákkal, minél több taggal bővíteni az egyetemi csapat létszámát” – fűzte hozzá.

A sportágat sikeresen hirdetik a különböző hallgatói rendezvényeken, például a szakbográcsozások, és a Széchenyi Egyetemi Napok során, ahol többen kedvet kaphatnak a sportág kipróbálásához.

A rendezvényeken szervezett amatőr megmérettetések is nagy népszerűségnek örvendenek, emellett a Magyar Szkander Szövetség és a környező országok szkanderszövetségei által lebonyolított versenyeken is nagyszerű eredményeket értek el a SZESE hallgatói. Az egyetemi csapat két tagja is dobogós helyezést ért el legutóbb a Fóton utánpótláskorúaknak megrendezett, nemzetközi XVII. Visegrád Junior GP-n. Hamar Zétény építőmérnök szakos hallgató az U21-esek között, a 80 kg-os kategóriában jobb kézzel bronzérmet szerzett, míg Zsidi Zalán gépészmérnök szakos hallgató jobb és bal kézzel egyaránt bronzéremig küzdötte magát szintén az U21-eseknél, +90 kg-os kategóriában.