Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az írországi Dublin viselheti a Turizmus Intelligens Európai Fővárosa címet 2024-ben, és az olaszországi Grosseto lesz az intelligens európai turizmus zöld úttörője.

A díjat az Európai Bizottság 2018-ban hozta létre. Első alkalommal, 2019-ben a finnországi Helsinki és a franciaországi Lyon, 2020-ban a svédországi Göteborg és a spanyolországi Málaga, 2022-ben a franciaországi Bordeaux és a spanyolországi Valencia, 2023-ban pedig a ciprusi Páfosz és a spanyolországi Sevilla viselhette a címet.

Dublin azért foglalhatja el a posztot jövőre, mert a digitális megoldások a város turisztikai kínálatának szerves részévé váltak. Ez azt jelenti, hogy világszínvonalú, egész városra kiterjedő digitális túraútvonalat hoztak létre, amelyet követve segít életre kelteni a város nevezetességei mellett annak történeteit és közösségeit is. Az ír főváros a Culture Near You Map létrehozásával interaktív felhasználói élményhez juttatja a látogatókat, a turisták mellett pedig a helyiek is naprakész információkat találhatnak, egyetlen gombnyomásra.

Az olaszországi Toszkánában található Grosseto, mint az intelligens európai turizmus zöld úttörője, fenntarthatósági törekvéseinek középpontjában a természet védelme iránti elkötelezettség áll. A város védett területének 30%-án mezőgazdasági tevékenységet folytatnak, mely területeket az agrárium iránt érdeklődők mellett turisztikai szempontból is vonzó látványossággá tették. Ezzel párhuzamban pedig természetesen a gasztronómia is fontos sarokponttá válik a helyi termelők, tenyésztők segítségével.

Dublin jövőre az úgynevezett európai okosvárosok közötti tudásmegosztás és együttműködés fokozására készül, Grosseto eközben a Green Pioneer elnevezésű programjával a megközelíthetőséget és fenntarthatóságot hangsúlyozza. A város központjában, parkká alakított közösségi térként nyílik meg a nagyközönség előtt egy kiszáradt, korábbi csatornából átalakított terület. Továbbá a várost és a mezőgazdasági területeket összekötő túraútvonalakat alakítanak ki, valamint partnerségi rendezvénysorozatot bonyolít le a Toscany Trail elnevezésű offroad kerékpáros verseny szervezőivel.