Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Még csak most zárult le annak a csalónak az ügye, aki még 2017-ben kezdett el adományokat gyűjteni egy hajléktalan férfinak, ám később kiderült, hogy az egész egy hatalmas átverés volt.
A nőt 3 év börtönbüntetésre ítélték, miután 400 ezer dollárt (148,2 millió forint) gyűjtött a GoFundMe közösségi finanszírozási platformon egy hajléktalan férfi számára, ám kiderült, hogy az egész egy hatalmas átverés volt.

Katelyn McClure és akkori barátja, Mark D’Amico 2017-ben kerültek először a címlapokra egy látszólag szívmelengető gesztussal: a pár létrehozott egy GoFundMe-kampányt “Pay It Forward” elnevezéssel, állítva, hogy pénzt gyűjtenek egy Johnny Bobbitt nevű hajléktalan férfi megsegítésére.

Egy fotót is feltettek, melyen a nő és a hajléktalan szerepelt, azzal a leírással, hogy:
“Amikor Kate-nek kifogyott a benzinje, Johnny az utolsó 20 dollárját arra áldozta, hogy segítsen neki hazajutni. Most ez a korábban hajléktalan állatorvos kap egy helyet, ahol lakhat és egy autót.”

A nő állította, hogy a 95-ös autópályán rekedt Philadelphiában, amikor Bobbitt a segítségére sietett. Az eredeti célkitűzés 10 ezer dollár volt az adománygyűjtő oldalon, ám a kampány vírusként terjedt az interneten, és végül mintegy 14 ezer adományozó több mint 400 ezer dollárt gyűjtött össze a hajléktalannak.
Első látásra úgy tűnt, hogy ez egy egyszerű, pozitív végkifejletű történet egy adakozó hajlamú jószívű nőtől, ám a dolgok 2018-ban fordulatot vettek: Bobbitt ugyanis beperelte a házaspárt, s azzal vádolta őket, hogy csak 75 ezer dollárt (27,8 millió forint) adtak át neki a begyűjtött adományokból.
Egy újabb fordulat az ügyben
Noha kezdetben a házaspár mindent tagadott, az ügy komolysága miatt a hatóságok elkezdtek nyomozni az ügyben, és kiderült, hogy mindhárom fél részt vett a megdöbbentő csalásban: a bizonyítékok között szerepelt több mint 67 ezer (!), a csalással kapcsolatos szöveges üzenet, köztük egy olyan, melyben a nő egy barátjának azt írta:
“Oké, várj egy kicsit, a gázos részt csak kitaláltam, de a fickó valódi. Ki kellett találnom valamit, hogy az emberek rosszul érezzék magukat.”
Mint kiderült, a házaspár a pénz jelentős részét elszórta luxusautóra, luxuskiegészítőkre, utazásokra és kaszinózásra. Az átveréssel kapcsolatos legutóbbi bírósági ügyben LaChia Bradshaw Burlington megyei ügyész január 6-án jelentette be, hogy McClure-t 3 év börtönre ítélték a csalásban való részvételért.