Ajajj, betör a filmiparba az A.I.

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Sztrájkol a Hollywood-i színészek, rendezők, írók nagy része. A Writers Guild of America, a Screen Actors Guild és az American Federation of Television and Radio Artists amerikai szakszervezetek már hónapok óta tiltakoznak a mesterséges intelligencia egyre nagyobb térhódítása ellen, valamint a bérezések kérdését is rendezni akarják.

Mi is a gond a mesterséges intelligenciával?

Már egy ideje alkalmazzák filmekben, az A.I. alkalmas lehet szövegírásra, zenét szerez, hasznos lehet a vágásban és lassan tulajdonképpen egy egész film forgatás szőröstül-bőröstül megoldható lesz színészek és komolyabb stáb nélkül is. Nos pontosan ettől tartanak a filmiparban dolgozók. Sok színész felszólalt az AI ellen, attól tartanak ugyanis, hogy mivel az eddig aláírt szerződéseikben nem volt benne, hogy az eddigi felvételeiket felhasználva, számítógépes manipuláció segítségével nem forgathatnak újabb filmeket a színész fizikai jelenléte nélkül. Többek között Keira Knightley, Susan Sarandon és Kevin Bacon is felszólalt a múltbéli felvételek ilyen jellegű felhasználása ellen. A szerződésekbe évekkel ezelőtt azért sem írták bele, hogy a szereplő hangját, arcát nem lehet a későbbiekben mesterséges intelligencia segítségével manipulálni, mert akkor még nem realizálódott ennek veszélye.

„Az A.I. mindenkire hatással lesz. Mindig ott volt az az érzés, hogy ha ez most nem oldódik meg, akkor hogyan fogjuk a jövőben megoldani? Ha nem vagy előrelátó és tudsz valamit helyretenni a jövőre nézve, akkor megszívtad.” -Susan Sarandon (The Guardian)

Vannak persze olyan a filmszakmában dolgozók, akik sok lehetőséget látnak a mesterséges intelligencia felhasználásában, de abban mindenki egyetért, hogy az ügy komoly jogi kérdéseket vet fel. Muszáj megfelelő keretet szabni a mesterségesen generált filmes elemek alkalmazásának. Félő, hogy rengeteg munkahely szűnik meg a technika egyre nagyobb térhódítása, a gyors fejlődése miatt. 

 

Önnek mi a véleménye? Érdekli, hogy amit a képernyőn lát, azt számítógéppel generálták vagy valódi színészi alakítás?

 

Kép: 51581 képe a Pixabay -en.