Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Gazdaság

Akár magánnyomozót is küldhetnek a hitelezők a nem fizető adósra

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Még jobban felértékelődhet a követelések mielőbbi rendezési igénye. Főleg a jelenlegi gazdasági helyzetben, amikor már a türelmesebb döntéshozók is felteszik magukban a kérdést: meddig lehet még tolerálni a tartozásokat – az elszálló infláció ugyanis egyre nagyobb terhet ró mindenkire.

A rosszul vagy egyáltalán nem fizető adósokat a pénzintézetek a legkülönfélébb módszerekkel próbálják törlesztésre ösztönözni, teljesítési problémák azonban a magánszemélyek között is adódhatnak. Az X-Rock Magánnyomozó Iroda sajtóközleménye szerint mindezek ellenére még mindig nincs valós kultúrája a követeléskezelésnek hazánkban. 

„Jó lesz úgy, ahogy van…”

Mint írják, a hitelezők még mindig nem szentelnek nagy figyelmet a kintlévőségeknek, az idő azonban nem nekik dolgozik. Ha más nem, a pénzromlás ráébreszti őket arra, hogy most már rendezni kellene feléjük a tartozásokat, máskülönben ők kerülnek bajba. 

„A sérelmek elszenvedőinek sokszor az a hozzáállása, hogy jó lesz úgy, ahogy van. Ezen már úgysem lehet segíteni, majd megoldódik magától, vagy úgymond több is veszett Mohácsnál, tanulópénz volt. A vállalkozóbb kedvűek sűrűn felfogadnak hírhedtebb pénzbehajtó csapatokat, akikkel nem ritkán pórul járnak vagy mélyebbre ássák magukat abba a bizonyos gödörbe. A kevésbé tettre készek a rendőrséghez vagy bírósághoz fordulnak, de gyakran ilyen úton sem lehet ezeket az ügyeket megoldani. Aki valóban elszánt és eredményre, vagyis reális bevételre vágyik, az szakemberekhez fordul, akik több más céges problémához hasonlóan a kintlévőségeket is sikeresen megoldják. Ehhez pedig magánnyomozási és jogi eszközöket is igénybe kell venni” – hívta fel a figyelmet az X-Rock ügyvezetője.

Nincs semmije? Dehogy nincs!

Doór Zalán hozzátette: általános tévhit például, hogy az adósnak valóban nincs pénze, ezért le kell mondani a kintlévőségről. A legtöbbször inkább az látszik, hogy az érintettnek van egy olyan életvitele, aminek a fedezéséhez pénzre van szüksége, amiből még akár törleszteni is tudna, ha akarna – hangsúlyozta a szakértő. Bevett szokás például, hogy aki adóssággal rendelkezik, annak a nevén hivatalosan nincs semmi. Ez persze legtöbbször csak a tartozás behajtásának megnehezítéséért történik, de szakember bevonásával az ilyen ügyeket is jórészt fel lehet göngyölíteni – közölte a szakértő.

Doór Zalán egy példát is hozott a praxisából. Arra kaptak megbízást, hogy derítsék fel az ügyfelük adósát, aki egyáltalán nem akar fizetni. Kiderült róla, hogy tipikusan nincs a nevén semmi, ellenben van egy jól menő építőipari vállalkozása, ahol a felesége a stróman szerepét tölti be. Őt helyezve úgymond a kirakatba, kiemelt társadalmi szerepvállalással a helyi közösség életében. Az ügy az úgynevezett kintlévőségkezelési protokollnak köszönhetően gyorsan és eredményesen megoldódott – húzta alá a magánnyomozó.

Napvilágra kerülhetnek a jogszerűtlen ügyletek is

Az ügyvezető szerint még a kölcsönügylet előtt érdemes magánnyomozóra és ügyvédre költeni, mert ezek összes díja együtt is rendszerint kevesebb, mint a későbbi kintlévőségkezelés összköltsége. A cégvezető kitért arra, hogy egy magánnyomozó képes arra, hogy megvizsgálja az alany anyagi helyzetét, valamint a fizetési hajlandóságát. Továbbá egy nyomozás kiterjedhet az adós fél kapcsolatrendszerének feltérképezésére is, beleértve akár a nem jogszerű üzleti viszonyokat is.