Cikkünk frissítése óta eltelt 5 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A hipnotikus rezgést régóta kutatják. A legtöbb szakértő úgy véli, hogy a macskák dorombolása az agyukból, egy idegi rezgéskeltőtől indul, amely ritmikusan ismétlődő üzeneteket küld a gégeizmoknak, amik ettől másodpercenként 25-150-szer összerezdülnek. Ez a hangszalagok hirtelen szétválását okozza a be- és a kilégzés során. Az eredmény pedig a macskák dorombolásként ismert vibrálása.

Dorombolnak a cibetek, a görények és a mongúzok is

De a hiénák, a tengerimalacok és a mosómedvék is képesek rá. Tudtad?

A dorombolni képes nagymacskák – például a hegyi oroszlán vagy a hiúz – nem képesek üvölteni, míg az olyan üvöltő nagymacskák, mint az oroszlánok és a tigrisek, nem dorombolnak.

A szakértők ezt az állatok hangszalagját körülvevő szerveknek tulajdonítják, amelyek az üvöltő macskáknál nem elég merevek ahhoz, hogy dorombolást idézzenek elő, és fordítva.

Mintha mosolyt küldene

Így fogalmazták meg a kutatók a macska dorombolás lényegét. A cicánk dorombolása különösen hevessé válik az étkezések idején, ami nem véletlen. A házimacskák megtanulták, hogyan használják ezt a képességüket arra, hogy megszerezzék, amit szeretnének.  

A macskák akkor is dorombolnak, ha megsérültek, betegek, fájdalmaik vannak, vagy vajúdnak és még akkor is, amikor haldokolnak.

A kiscicák is dorombolnak nem sokkal a születésük után. Ezekben a stresszes helyzetekben valószínűleg önmagukat nyugtatják a vibrálással.

A szakértő szerint gyógyít

Úgy vélik, az alacsony frekvenciájú dorombolás (25 Hz) olyan rezgést okoz a testükben, amely egyfajta beépített terápia számukra.  
 A szülés utáni ösztönös dorombolásnak van egy létfontosságú oka is. A cicák vakon és süketen születnek, ezért még nem tudnak tájékozódni. Szükségük van a mamájukra. az utat pedig úgy tudják megtalálni hozzá, ha követik a berregő rezgést.

Ha a macskánk nyugodtnak tűnik, a szemei félig csukva vannak, a farka többnyire mozdulatlan, és mindeközben dorombol, az elég biztos jele annak, hogy boldog. 

Tudtad?

Orvostudományi kutatások kimutatták, hogy a kedvenceink dorombolása az emberekben is olyan gyógyító képességeket aktiválhat, mint a macskákban. Az orvosok a doromboláshoz hasonló rezgést alkalmaztak már betegek gyógyításánál. Amikor a macskák vibrálásával azonos frekvenciatartományban lévő búgó hangokkal kezelték az idős betegeket, a csontok lassabb leépülését figyelték meg náluk.

(forrás: kisallatorvos.hu, fotó: pixabay)