Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Stephen Wilkes fotográfus egészen egyedi módon alkot megismételhetetlen képeket. 2009 óra dolgozik projektjén, a Day to night-on, ami hamarosan megjelenik, a Taschen kiadásában. 60 fotót válogatott bele.

Az amerikai Wilkes nem kisebb küldetést talált ki magának valamikor 2008-ban, minthogy megismételhetetlen, akár 36 órán át tartó virrasztások során készítsen lélegzetelállító felvételeket. Rögzített szögből, 1200-1500 képet is készíthet, a fény, az időjárás, az árnyékok, a felhők, az esetleges emberek vagy állatok változásával, haladásával.

Így történhetett meg például, hogy 12 méterre emelt targoncán ülve fotografálta Párizs belvárosát, hogy 28 órán át virrasztott a Serengeti Nemzeti Parkban, egy vízgyűjtő mellett, két napot is eltöltött lényegében egyhelyben, majdnem mozdulatlanul a Grand Canyonban. Hihetetlen türelem, állhatatosság és elhivatottság kell mindehhez. Várni, hogy a hold elégségesen világítsa be a fotózandó teret.

Jövő hónapban adják ki a Day to night című albumját, amiben Wilkes 2009 és 2022 között készített képei szerepelnek, összesen 60 darab. Nagyon érzékletes és szeretnivaló projekt ez.

Fotó: Stephen Wilkes