Hazánkban már tíz vármegyében kimutatták az afrikai sertéspestist. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivataltól kértünk tájékoztatást a betegségről, mely Magyarországon kizárólag vaddisznóban van jelen.
A gyorihirek.hu kérdésére közölték, Győr-Moson-Sopron vármegye vaddisznó állományában még nem jelent meg a betegség, a Komárom-Esztergom vármegyével határos kilenc vadgazdálkodási egység területére úgynevezett magas kockázatú területet jelöltek ki.
Eddig Komárom-Esztergom, Fejér, Pest, Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Békés és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében mutatták ki a vírust a szakemberek, a korlátozó intézkedések Győr-Moson -Sopront és Bács-Kiskunt érintik. Hét vármegye teljesen mentes a betegségtől és a korlátozásoktól.
A fertőzés megelőzése
Élő sertést kizárólag legális, nyilvántartott helyről, megfelelő állatorvosi igazolással, szállítólevéllel szabad vásárolni. A sertések tartására szánt istállót olyan kerítéssel szükséges körülvenni, ami a vaddisznóval való érintkezést kizárja, megakadályozza. Idegen embereket, a mezőre is kijáró gépjárműveket a sertésektől távol kell tartani. – hangsúlyozza a NÉBIH. Csak a sertések gondozására használt ruházatban szabad az állatok közelébe menni, előtte kéz-és lábfertőtlenítő használata kötelező.
Takarmányozás
A szakemberek kiemelték, takarmányt csak engedélyezett helyről szabad vásárolni, a saját termesztésű gabonát 30, az alomnak szánt szalmát 90 napig vaddisznótól elzárt területen pihentetni kell. Tilos a sertésekkel állati eredetű élelmiszer hulladékot etetni, a fertőzött területen a zöldetetés ugyancsak tilos.
Teendők a betegség gyanúja esetén
Amennyiben a sertés megbetegszik, étvágytalanná válik, elfekszik, bármilyen elszíneződés jelenik meg a bőrén, akkor azonnal fel kell keresni az állatorvost, aki a betegség gyanújának esetén értesíti a hatóságot. Hirtelen elhullás esetén a gazdának azonnal értesítenie kell a hatósági állatorvost is vagy a járási hivatalt. A további teendőkről ők intézkednek.
A sertéshúsban és az abból készült nyers, vagy félkész termékekben több hétig, a fagyasztott húsokban évekig fertőzőképes marad. Fontos kiemelni, hogy az ASP vírus az embert nem betegíti meg, ezért közegészségügyi jelentősége nincs, viszont a felelőtlen emberi magatartás döntő szerepet játszhat a betegség terjesztésében.