Kezdőlap GYŐR Győr - Közélet

Áramszünet? Erről nem szabad megfeledkezni, rossz vége lehet!

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A szombati vihar összesen 3553 fogyasztói helyen szünetelt átmenetileg az áramszolgáltatás térségünkben. Ez komoly gondot okozhat bizonyos fűtési rendszereknél.

Leginkább azoknál, amelyeknél elektromosságra van szükség, hogy a felmelegített vizet a keringető szivattyú a fűtőtestekhez juttassa: áram, illetve keringetés nélkül a felhevült rendszer akár fel is robbanhat – figyelmeztet a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. 

Az ilyen esetek megelőzése érdekében jó szolgálatot tehet egy szünetmentes áramforrás, amely az áramkimaradás során is biztosítja a rendszer üzemszerű működését. Amennyiben ennek beszerzésére nincs lehetőség, akkor áramszünet idején nem szabad használni a fűtést.

Abban az esetben pedig, ha a fűtőeszközben már ég a tűz érdemes azt elfojtani és kitakarítani a parazsat és hamut is. Semmiképpen ne öntsenek vizet az égő, forró fűtőanyagra, mert a gőz miatt túlnyomás keletkezik a rendszerben és tönkreteheti azt – részletezi a közlemény.

A „kitárazott”, izzó fűtőanyagot mindenképpen hő- és tűzálló edényben kell tárolni még legalább 24 órán keresztül, olyan helyen, ahol nem okozhat tüzet.

Kiemelt kép forrása: pixabay.com