Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Egy új képalkotó eszközt fejlesztettek ki a Rice Egyetem és a Stanford Egyetem kémikusai, ami ígéretesnek ígérkezik a rák kezelésében, mert képes a nehezen látható agyi területeket is megvilágítani. A kutatásaik eredményei az American Chemical Societyn jelentek meg.

Han Xiao (Rice Egyetem) és Zhen Cheng (Stanford Egyetem) munkatársaikkal azon dolgoztak, hogy jobban meg tudják világítani a nehezen hozzáférhető agyterületeket, így dolgoztak ki végül egy olyan eszközt, amely segíthet a rák kezelésében.

Új, kis molekulájú festékük képes átjutni a vér–agy gáton, és meg tudja különböztetni az egészséges agyszövetet és a daganatot – egerekben legalábbis. A vér–agy gát egy szorosan összefonódó sejthálózatkapu, ami védi az agyat a kórokozóktól, de más anyagok mozgását lehetővé teszi.

A szonda nagy felbontású és különböző anyagoknál, működéseknél is bevethető.

Az agyi képek készítése nem csak amiatt nagy kihívás, mert nehezen hozzáférhető, hanem az agy védőkapuja, a vér–agy gát miatt is, ami szelektív szűrőként korlátozza az anyagoknak a keringési rendszerből a központi idegrendszerbe való átjutását. Az új festék sokkal tartósabb, mint az indocianinzöld, vízben oldódó, optikai képalkotó szer, ennek nyoma másodpercek alatt eltűnik, de az új festék akár 10 percig hagy stabil nyomot, vagyis a kutatóknak több idejük van a vizsgálatokra.