Az erdő még nem zár be!

A Kisalföldi Erdőgazdaság intézkedései a koronavírus járvány idejére.

A Kormány a 40/2020. (III. 11.) Korm. rendeletében az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humán járvány következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében Magyarország egész területére veszélyhelyzetet hirdetett ki. Az elrendelt veszélyhelyzet során teendő intézkedéseket a 41/2020. (III. 11.) Korm. rendelet tartalmazza.

Ezen rendelet előírásait figyelembe véve, a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos intézkedések az erdőgazdaságoknál:

A járvány elleni védekezés keretében, a Kormány által kihirdetett veszélyhelyzeti rendelkezéseknek megfelelően az állami erdőgazdaságok 2020. március 17-től szüneteltetik az erdei kisvasutak, erdei szálláshelyek, erdészeti erdei iskolák működtetését, valamint átmenetileg bezárják a közjóléti turisztikai központokat, erdei múzeumokat és kiállításokat.

Az erdő látogatása – amíg Magyarország Kormánya ettől eltérően nem rendelkezik – továbbra is lehetséges. A parkerdők, nyitott arborétumok, tanösvények, turistautak továbbra is látogathatóak, azonban ebben az esetben is kerülni kell a csoportosulást, és fokozottan figyelni a járványügyi intézkedések betartására.

A járványt megelőző intézkedések nem érintik az állami erdőgazdaságok erdősítési és termelési üzletágait, az Országfásítási Programban végzett tevékenységüket.

A Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. konkrét intézkedései:

Egyenlőre – az előírt óvintézkedések betartása mellett – változatlan az ügyfélfogadás az erdőgazdaság központjában és a ravazdi, győri, jánossomorjai és a kapuvári erdészetnél is.

A közjóléti tevékenység keretében működtetett Ravazdi és a Göbös majori Erdei Iskola nem fogad csoportokat.

A Magyalosi Lőtér – amíg egyéb korlátozások nem lépnek hatályba – minden nap max. 15 óráig telefonos bejelentkezés alapján fogad, egyszerre maximum 10 fő vendéget. A helyszínen nyilatkozni kell, hogy az illető nem járt a közelmúltban koronavírus gócpontnak számító területen és nincsenek fertőzésre utaló tünetei.

Elmaradnak a rendezvények: A Társaság törölte az összes zártkörű és nyilvános rendezvényét.

Óvintézkedések: A Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. a rendelkezésére álló eszközökkel és az elrendelt, életbe léptetett óvintézkedésekkel megtesz mindent annak érdekében, hogy felelős munkáltatóként védje a munkavállalóit, partnereit, valamint a lakosságot.

A Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. koronavírus-intézkedései egyelőre nem érintik az erdősítési és egyéb erdőgazdálkodási tevékenységeit. Működése, a feladatok elvégzése az Országfásítási Program, az önkormányzati Erdősítési Program tekintetében folyamatos.

A fentiek a helyzet súlyosságának függvényében változhatnak!

Forrás: Kisalföldi Erdőgazdaság