Kezdőlap GYŐR Győr - Gazdaság

Az igényekhez képest kevés az albérlet

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Jelentősen nőtt az albérletek kereslete, a kínálat azonban nem tartott ezzel lépést, az árak tehát tovább nőttek. A felvételi ponthatárok kihirdetésének közeledtével, vagyis pár héten belül magasabb fordulatszámra kapcsol ez a piac.

Az iskolaév végével, valamint a felvételi ponthatárok várhatóan július kihirdetésének közeledtével, vagyis pár héten belül magasabb fordulatszámra kapcsol majd az albérletpiac. Az ingatlan.com legfrissebb elemzésében azt nézte meg, hogy milyen helyzetből indul a szezon. Mint megállapították: a kínálat nem tartott lépést a fokozódó kereslettel, jelenleg 14 200 ingatlant kínálnak kiadásra.

A fővárosban az idén az előző évhez képest a hirdetési portál által tapasztalt kereslet 70 százalékkal nőtt, ennyivel többen érdeklődtek egy-egy kiadó lakás iránt. Május közepéig viszont nem került több kiadó lakás a piacra, azaz a kínálat stagnált. A fővárosban az átlagos albérletár május közepén 160 ezer forint volt, éves szinten ez 7 százalékos drágulásnak felel meg. Budapesten belül a legolcsóbb kerület a XXIII., ahol az átlagos bérleti díj 100 ezer forint. Az olcsóbb városrészek közé tartozik még a XX. és a XXI. kerület, ezekben 120, illetve 128 ezer forint volt az átlag.

A vidéki egyetemvárosok közül Pécsen a kereslet 17 százalékkal, a kínálat pedig 14 százalékkal nőtt, ugyanakkor az átlagos bérleti díj az egy évvel korábbihoz képest 15 százalékkal 85 ezer forintra mérséklődött. Miskolcon ugyanekkor a kereslet több mint 60 százalékkal nőtt, a kínálat pedig közel a duplájára bővült, a bérleti díj pedig 14 százalékkal 80 ezer forintra ugrott. Győrben az idén 20 százalékkal kevesebb kiadó lakásból lehetett válogatni, miközben a kereslet itt is közel 70 százalékkal erősödött. Az átlagos bérleti díj egy év alatt azonban 10 százalékkal 110 ezer forintra nőtt.

Az ingatlan.com elemzése szerint Debrecenben az átlagos bérleti díj 11 százalékkal 100 ezer forintra, Szegeden pedig visszafogottabban, 6 százalékkal 95 ezer forintra emelkedett. A diákoknak – hangsúlyozzák az erről kiadott közleményben – nemcsak egymással, hanem az adott városban újonnan munkát vállalókkal, valamint az otthonról elköltöző pályakezdő helyi fiatalokkal is versenyezniük kell az albérletpiacon.