A szén-monoxid-érzékelő életet menthet

A szén-monoxid-érzékelő életet menthet
A szén-monoxid-érzékelő életet menthet
Tegnap Győr-Moson-Sopron megyében két helyen is helyesen jelzett a szén-monoxid-érzékelő.
Reggel Győrzámolyon egy Szent István úti családiház fürdőszobájában, délután pedig Győrben a Nagysándor József úton egy lakásban szólalt meg az érzékelő, időben figyelmeztetve a lakókat a veszélyre.  A tűzoltók, majd a gázszolgáltató műszere is kimutatta a mérgező gáz jelenlétét az ingatlanokban, ezért mindkét helyen leplombálták a gázkészülékeket. A készülékeknek köszönhetően az esetek során nem sérült meg senki.

A szén-monoxid a lakás légterébe a kéményen, vagy a tüzelőberendezésen keresztül kerülhet. A nem megfelelően működő kéményből az égéstermék (füstgáz) visszaáramlik a lakásba, míg a nem kellően tömör kályhákból, kandallókból, füstcsövekből, az elszennyeződött fürdőszobai átfolyós vízmelegítőkből közvetlenül is juthat szén-monoxid a lakótérbe. Az utólag beépített gépészeti berendezések (pl. szagelszívó, szárító), valamint az utólagos építészeti átalakítások is befolyásolhatják az épület levegő ellátását, a kéménykör működését.

  • A szén-monoxid-mérgezések elkerülése érdekében gondoskodjanak a lakás megfelelő szellőzéséről. Az új, jól szigetelőajtókba és ablakokba szereltessenek résszellőzőt. A szén-monoxid akkor alakul ki, ha a nyílt égésterű fűtőeszköz elhasználja a szoba levegőjét az égéshez, és nem biztosított a levegő-utánpótlás.
  • A szellőztetés mellett, a tüzelő-fűtőberendezések, kazánok, kályhák, fürdőszobai vízmelegítők rendszeres, – szakember által végzett – karbantartása és a kémények rendszeres ellenőrzése is fontos.
  • A biztonság növelése érdekében mindenkinek javasoljuk a szaküzletben vásárolt, megbízható szén-monoxid-érzékelő beszerzését!

Forrás: gyor.katasztrofavedelem.hu

Hírszerkesztő