Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A barbárok a győri Szigethy Attila úton álló Radnóti mellszobornak estek neki. 

A Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság ügyeletére április 25-én kora reggeli órákban érkezett bejelentés, miszerint Radnóti Miklós szobrot ledöntött állapotban találták – válaszolta a Győri Hírek kérdésére a rendőrség sajtóosztálya. 

Az ügyben ismeretlen tettes ellen indult rongálás bűntett megalapozott gyanúja miatt.

Pár hónapja a pannonhalmi Radnóti-szobrot is támadás érte: fejét levágták, testét pedig ellopták. Kattintson a kiemelt betűkre és olvassa el, mi történt pontosan. 

Nemcsak a költőhöz, hanem a róla mintázott szobrokhoz sem volt kegyes a sors. Több alkalommal kapott behívót munkaszolgálatra zsidó származása miatt Radnóti Miklós, utolsó alkalommal a szerbiai bori munkatáborban dolgoztatták embertelen körülmények között. 1944-ben a bori munkaszolgálatosokat áthajtották gyalogosan Magyarországon, a cél az volt, hogy átadják őket a Mosonnál a németeknek. Így került a beteg Radnóti Győr-Moson-Sopron megyébe, utolsó éjszakáját a pannonhalmi téglagyárban töltötte. A győri kórház nem fogadta őket, a legyengült költőt és társait Abdánál lőtték tarkón. Pannonhalmi, győri és abdai szobor is őrzi, őrizte emlékét. 

Fotó: Ezen a talapzaton állt Radnóti mellszobra.