Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Nébih szakemberei folyamatosan ellenőrzéseket végeznek az illegális vetőburgonya- és szaporítóanyag-kereskedelem felszámolása érdekében. A  gyanútlan vásárlók vírust, baktériumot vagy gombát szaporíthatnak fel kertjükben.  

Jó minőségű, biztos termést hozó, egészséges vetőgumók ültetéséhez csak fémzárolt tételt érdemes vásárolni, melyek elsősorban gazdaboltokban, nagyobb áruházakban, szakáruházakban érhetőek el – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

Fontos tudni, hogy Magyarországon vetőgumó kizárólag fémzároltan kerülhet forgalomba. Ezen tételek minőségét az a teljes hatósági minősítési folyamat garantálja, amin a fémzárolt vetőgumóknak kötelező végigmenniük. Ennek jelzésére szolgál a zárt csomagoláson elhelyezett hatósági címke, amely utal az adott tétel szaporítási fokára és osztályára. A hatósági címke a fémzárolt tétel azonosító adatait és hiteles zárását bizonyító okmány, amely egyedi azonosító jelként a tétel minden göngyölegegységén rajta van, tartalmazva az egyes címkéket megkülönböztető hatósági sorszámot. A címkén kötelezően feltüntetendő adatokat rendelet szabályozza. Fontos, hogy a hatósági címke ? a növény-egészségügyi jogszabályokkal összhangban ? a burgonya esetében egyúttal növényútlevélként is szolgál.

Ne dőljön be azoknak az apróméretű, a tavalyi címkés, a vetőméretű, a tarló vagy rakó krumpli szavaknak a piacon vagy internetes vásárlás során! – figyelmeztet a Nébih.