Kezdőlap GYŐR Győr - Közélet

Letörték a pannonhalmi Radnóti-szobor fejét, a testét pedig ellopták 

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Régen nem történt Pannonhalmán ennél mocskosabb rongálás! – a helyi polgármester indulatos posztban fakadt ki. 

Elfogytak a szavak… Nem tudok és nem is szeretnék most gondolatokat megfogalmazni. Csak annyit tudok, amennyi a fotókon is látszik. A rács felfeszítése után a fejét letörve meggyalázták és ellopták Radnóti Miklós szobrát. Régen nem történt Pannonhalmán ennél mocskosabb rongálás!!!! – számolt be indulatosan az esetről Vas Gábor. 

Azt írta, a bejelentés után a helyszínre érkezett, és értesítette a rendőrséget. 

A lakosság segítségét kéri az elkövető megtalálásában. 

Nemcsak a költőhöz, hanem a róla mintázott szoborhoz sem volt kegyes a sors. Több alkalommal kapott behívót munkaszolgálatra zsidó származása miatt Radnóti Miklós, utolsó alkalommal a szerbiai bori munkatáborban dolgoztatták embertelen körülmények között. 1944-ben a bori munkaszolgálatosokat áthajtották gyalogosan Magyarországon, a cél az volt, hogy átadják őket a Mosonnál a németeknek. Így került a legyengült, beteg Radnóti Győr-Moson-Sopron megyébe, utolsó éjszakáját a pannonhalmi téglagyárban töltötte. Ennek állított emléket Meszlényi János szobrász. A gyakori fémlopások miatt a szobrot egy ideig egyébként a pannonhalmi tűzoltószertárban őrizték.

A Győri Hírek megkeresésére Vas Gábor elmondta, a szobor az eredeti helyén, a téglagyár épületében volt, kerítéssel védve. Információi szerint bronzlemezből készült.