Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az elektronikus fizetésekre szakosodott multinacionális pénzügyi vállalat, a Visa összefoglalta, melyek a leggyakoribb csalások. A csalók az érzelmeinkre próbálnak a legtöbb esetben hatni.

Egy győri szakértővel egy korábbi cikkünkben a biztonságos internetezés alapjait jártuk körbe, sőt arról is kérdeztük, vajon biztonságos-e a Temu. Kattintson a kiemelt szavakra és olvasson a témáról bővebben!

  1. A csalók a közösségimédia-felületeken és társkereső oldalakon kihasználják az ünnepeket, mikor az egyedülálló, egyedülélő emberek magányosnak érzik magukat, így sebezhetővé válnak. Ilyenkor könnyen az áldozat bizalmába férkőznek és meggyőzik őket különféle pénzügyi befektetésekről. 
  2. Az áldozatok értesítést kapnak egy rég nem látott rokon örökségével kapcsolatban egy olyan ügyvédi irodától vagy más szakmai szervezettől, amely látszólag teljesen szabályosan működik. Az intő jelek közé tartozik a titoktartás kérése, a sürgetés, a személyes adatokra vonatkozó kérések és a felszólítás kezdeti befizetésre a jövőbeni nyereség biztosításához. A Visa által megkérdezett amerikai felnőttek 15 százaléka volt már öröklési csalás célpontja.
  3. Az aktuális tragikus eseményeket kihasználva a csalók a közösségimédia-felületeken adományozási felhívásokkal használják ki az adományozók gyanútlanságát.
  4. A csalók olyan megtévesztő, hamis online boltnak tűnő felületeket hoznak létre, amelyek alacsony áron kínálnak keresett termékeket, de céljuk a fizetési információk, bankkártya adatok gyűjtése.
  5. A mesterséges intelligenciát is egyre többször vetik be a csalók. 

A Visa felhívja a figyelmet arra, hogy tudatossággal elkerülhető a csaló próbálkozások legtöbbje.

Egy győri nőtől 48 millió forintot csaltak ki úgy, hogy rávették, telepítsen egy programot. Kattintson a kiemelt szavakra, és olvassa el, mi volt a csalók módszere.