Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Mit kell tennünk, hogy az olcsó kínai termékek rendelésekor biztonságban legyenek a bankkártya adataink, és ne tudják illetéktelenek leemelni a számlánkról a pénzünket? Hogyan védhetjük meg a megtakarításunk? Lengyel Dávid, egy országos információs technológia vállalat műszaki igazgatója, adatvédelmi szakember a Győri Hírek olvasóinak adott tanácsokat.

Agresszív marketingpolitikájának eredményeként senkinek nem kell bemutatni az új „kínai rendelős oldalt”, a Temut. Az utóbbi években tanúi lehettünk hasonló oldalak tündöklésének és bukásának, ám úgy néz ki, az új webshop népszerűsége magasan veri még a Sheint, a Wisht vagy az Aliexpresst. 

Az se baj, ha silány a minőség, csak olcsó legyen

Hogy mi áll a siker mögött, egyértelmű. Hihetetlenül olcsón kínálnak mindent és bármit. Elektromos mini fokhagymazúzó, levélalakú szappantartó, élelmiszeresernyő rovarok ellen, sötétben világító dekorációs kavics… a sort a végtelenségig lehetne folytatni. Sokszor a vevőhöz silány minőségű termék érkezik, ám mindez mit sem számít, hiszen az alacsony ár és az ingyenes visszaküldés kárpótol mindenért. 

Ráléptek a GVH tyúkszemére

A Temu nemcsak a fogyasztók, hanem a Gazdasági Versenyhivatal látóterébe is bekerült a közelmúltban, a GVH eljárást indított az online piactér európai működtetőjével, a Whaleco Technology Limiteddel szemben. 

A vád ellenük egyebek mellett az, hogy úgy tüntetik fel az árakat és akciókat, hogy azokkal megtévesztik a fogyasztót. Továbbá az egész vásárlási folyamat alatt sürgető üzenetekkel nyomasztanak, mint például: "már csak 4 maradt", "majdnem elfogyott", "megvásárolva 1 perccel ezelőtt" "Siessen! Több, mint x személy helyezte a kosarába ezt terméket", "Keresett! x eladva az utolsó 24 órában", "A közelmúltban x-en értékelték 5 csillaggal".

Adathalászat a testvérvállalátnál

Ha mindez nem volna elég, a Temut az adathalászat vádja is éri, igaz, ezt minden létező platformon igyekeznek cáfolni a vállalat vezetői. Ugyanakkor árnyalja a képet, hogy egy, az anyavállalathoz tartozó cégről viszont kiderült, valóban adathalász. Ilyen előzmények után jogosan adódik a kérdés: kell-e féltenie a magyar felhasználóknak a banki adataikat? 

Józan ésszel és megfontoltan

– Jellemzően azokkal az adatokkal képesek interneten visszaélni, amit a felhasználó saját maga szolgáltat magáról – hívta fel a figyelmet Lengyel Dávid, adatvédelemmel foglalkozó szakember – Az adataink felhasználásába akkor egyezünk bele, mikor elfogadjuk regisztrációkor a felhasználási feltételeket, illetve az általános szerződési feltételek módosulásának frissítésekor. Úgy gondolom, ezeket senki, vagy legfeljebb a felhasználók nagyon kis százaléka olvassa el és méri fel a kockázatokat. 

Az ismertség garancia lehet

A szakember azt tanácsolja, fizetéskor érdemes az ismertebb és nagyobb biztonságot nyújtó pénzküldő rendszereket választani. Véleménye szerint a Paypal, az Apple Pay vagy a Google Wallet megfelelő biztonsági intézkedéseket alkalmaz a felhasználók adatainak védelme érdekében. 

Hozzátette, nincsenek száz százalékos védelmet nyújtó rendszerek, de ha a felhasználó óvatos és megfogadja a fentieket, nagy lépést tett az adatai és pénze védelmében.