Kezdőlap GYŐR Győr - Közélet

Az egyetem segíti a diszkriminált hallgatókat

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Több mint húsz külföldi hallgató tanul a győri Széchenyi István Egyetemen az Ösztöndíjprogram Keresztény Fiataloknak programmal, akik hazájukban kisebbségben élnek, és sok esetben üldöztetést is elszenvednek.

A hazájukban kisebbségben élő keresztény közösségek számára a szülőföldön való boldogulás érdekében elengedhetetlen az, hogy megfelelő felsőfokú oktatásban részesüljenek a fiatalok. Ezt segíti Magyarország 2017-ben indított ösztöndíjprogramja, amely szerves része a Hungary Helps magyarországi humanitárius programnak. A cél, hogy a résztvevők a diploma megszerzését követően visszatérve országukba az ottani fejlődés előmozdítói lehessenek.

Összesen 21 fiatal tanul Győrben, akik Kenyától Szírián át Pakisztánig sok országból érkeztek. Számuk az előző tanévhez képest megduplázódott.

Számos rendezvényt szerveztek nekik az idei félévben is. A Hungary Helps Ügynökség főigazgatója meghívására októberben részt vettek a program idei nyitó ünnepségén, amit a budapesti Páduai Szent Antal templomban tartottak. Nagy sikert aratott a novemberi, angol nyelvű kvízest is, amit az ÖKF-ösztöndíjasoknak rendezett az egyetem. Az intézmény advent heteiben a fiataloknak Biblia-foglalkozásokat szervezett, ahol nemcsak a Szentírás történeteit tanulmányozták, hanem imádkoztak is egymásért. Emellett közösen ajándék táskákat készítettek, amelyeket a győri angol nyelvű istentiszteleteket tartó Győr English Christian Ministries számára juttattak el. Az időszak csúcspontját pedig a győri evangélikus Öregtemplomban az Öt Templom Fesztivál részeként megrendezett angol nyelvű istentiszteleten való részvétel jelentette december 18-án.