Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Közélet

Az Élet Menete

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az Élet Menete Alapítvány csaknem 20 éve van jelen Magyarországon, küldetésének fő pillérei az ismeretterjesztés, egy békésebb világ formálása, a tolerancia erősítése az emberekben. Gordon Gábort, az alapítvány kuratóriumi elnökét, projektvezetőjét kerestem meg, aki kézségesen válaszolt kérdéseimre.

Miért jött létre az alapítvány, kik alapították?

Alapítványunkat „Az Élet Menete Alapítványt” két fantasztikus művésszel, akik sajnos már nincsenek közöttünk, az áldott emlékű Kézdy György és Székhelyi József művész urakkal közösen alapítottuk meg 2 barátommal Dr. Verő Tamással és Meir Zohárral együtt 2004-ben azaz jövőre már 20 évesek leszünk.

A célunk az volt, hogy egy olyan civil szervezetet alapítsunk, amely semmilyen politikai és egyházi befolyás alá ne essen, hanem kimondottan csak az oktatással foglalkozzon a nemzetközi szervezetünk mintájára. Az oktatáson belül pedig kiemelve a tolerancia, az egymás mellett élés erősítése a fő célunk és természetesen a holokauszt áldozataira való emlékezés és itt gondolok minden „népcsoportra” zsidókra, romákra, melegekre, politikai üldözöttekre, mert tudjuk, hogy a koncentrációs táborokban sajnos a közel 6.000.000 áldozat közülük került ki a náci ideológia szerint. 

Azt szerettük volna elérni programjainkkal, és én nagyon remélem, hogy többségiben ez sikerült is az elmúlt 19 év alatt, hogy a fiatalok bátran merjenek erről a témáról, kérdezni, beszélgetni, és ne legyen senkinek gátlása amikor kimondja a száján a zsidó vagy a roma szót például. A velünk együtt dolgozó holokauszt túlélők is elmondják mindig a fiataloknak, hogy „persze soha nem lehet tudni, hogy a nagypapa vagy nagymama, vagy dédszülők mit csináltak a II. világháború alatt, de ti a mai fiatalok semmiért nem vagytok felelősek és azzal tudtok egy jobb világot teremteni, ha kibeszélitek a dolgot.”

Nagyon különleges beszélgetések szoktak kialakulni ezeken a találkozókon.

A szeptember 16-ai Radnóti Menetről tudna mesélni?

A Radnóti Emlékmenet nem alapítványunk kezdeményezése volt, mi csak csatlakoztunk hozzá. Tóth Péter Lóránt versvándor barátunk szervezésében zajlik ez már hosszú évek óta, és fantasztikus minden évben látni, hogy több száz fiatal végig gyalogolja a Győr és Abda közötti 8 km-es utat, hogy a költő óriásra emlékezzen és emlékeztessen. Péter egy kunszentmiklósi pedagógus, és egész évben Radnóti esteket tart az ország legkülönbözőbb pontjain és nagyon sokan hívják őt. Mi csak gratulálni tudunk neki azért a hatalmas munkáért, amit végez Radnóti emlékének és verseinek ápolása, megőrzésé érdekében, és folyamatos kapcsolatban vagyunk és segítjük egymás munkáját és már is dolgozunk azon, hogy a következő évben a lehetőség szerinti legtöbb budapesti iskola is ott legyen ezen a különleges programon 2024. szeptemberében.

Milyen terveik vannak a jövőre nézve? Idén lesz még valamilyen rendezvény? 

Az idei évben azon kívül, hogy hatalmas erőbedobással készülünk már napi szinten a 2024-es év projektjeire, november 9-én Bécsben lesz egy kiállításmegnyitónk, valamint ugyan aznap este részt veszünk a Bécsi Élet Menetén a Kristályéjszaka évfordulójára emlékezve.

Ezt követően pedig december 14-én kerül megrendezésre az idei évzáró rendezvényünk, amely egyben az egyik alapítónkról az áldott emlékű Kézdy György színművészről elnevezett díjunk átadó ünnepsége is minden évben, valamint ez alkalommal lesz egy Ausztráliában élő filmrendező barátunk Hegedűs Péter filmbemutatója is. 

Ha jól tudom Lengyelországba látogatnak jövőre, erről mit lehet tudni?

Igen ez így van, de nem csak a jövő évben, ez minden évben így van hiszen nemzetközi szervezetünk a March of the Living  szervezésében már a jövő évi menet a 36. lesz Lengyelországban a volt haláltáborok Auschwitz-Birkenau között. 

Ez a nap minden évben a holokauszt izraeli emléknapján Jom Hasoa napján kerül megtartásra, ami a Gergely naptár szerint minden évben másik dátumra esik. 2024-ben május 6-a a dátum és tekintettel a kerek 80. évfordulóra jelképesen egy különvonattal „Az Élet Vonatával” és nem autóbuszokkal útazunk több mint 500 fiatal részvételével. Ezt megelőzően május 5-én a délutáni órákban kerül megrendezésre a Budapesti Élet Menete is, ami ugye minden évben több ezer jóérzésű embert mozgat meg Magyarországon és reméljük, hogy ez jövőre is így lesz és nagyon sokan leszünk Budapest utcáin a meneten, hogy a holokauszt áldozataira emlékezzünk.

 

Gábor hangsúlyozta, az alapítványról, céljairól, programokról tájékozódhatunk a magyar és a nemzetközi weboldalon, illetve a közösségi médiában is megtalálható az alapítvány, ott is megosztanak minden fontos információt az olvasókkal.