Kezdőlap GYŐR Győr - Gazdaság

Az győri egyetem nagy szerepet játszik abban, hogy Győr a legdinamikusabb város

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Győr Magyarország legdinamikusabb, leginnovatívabb megyei jogú városa – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kiadásában megjelent tanulmányból, amely szerint ebben szerepet játszik, hogy a Széchenyi István Egyetem szorosan összekapcsolódott a kisalföldi megyeszékhely gazdaságával, és egyben katalizátora is a szellemi életnek. A kutatók 30 mutató figyelembe vételével állították fel a 25 település sorrendjét.

A kutatók a 25 települést az ENSZ fenntartható fejlődési céljai közül háromban – tisztességes munka és gazdasági növekedés; ipar, innováció és infrastruktúra; fenntartható városok és közösségek – vizsgálták. A végső sorrendet eldöntő komplex indexet csaknem harminc mutató figyelembevételével határozták meg. Ennek alapján a lista élén Győr áll, megelőzve többek között olyan egyetemi és iskolavárosokat is, mint Pécs, Debrecen, Miskolc, Sopron, Veszprém, Szeged, Kecskemét, Szombathely és Eger.

A tanulmány Győrről megállapítja, hogy ma a legdinamikusabb, leginnovatívabb megyei jogú városnak számít, a legmagasabb komplex indexszel.

A város dinamikájához és jelenlegi fejlődési folyamatához jelentős mértékben hozzájárul az Audi Hungaria Zrt. autógyár és a hozzá kapcsolódó beszállítói hálózat. A kiváló munkalehetőségek következtében magas az egy lakosra jutó nettó jövedelem (1.662.287 forint), ugyanakkor alacsony a 180 napon túl nyilvántartott álláskeresők aránya – szögezték le a kutatók. 

Győr közép- és felsőoktatása magas színvonalú, a Széchenyi István Egyetem a város életében meghatározó, szorosan egybeforrt a város gazdaságával, és egyben katalizátora is a város szellemi életének.

„A Széchenyi István Egyetem stratégiai céljai között fogalmazta meg, hogy a technológiai területek fejlesztésével, a fenntarthatóságra nagy hangsúlyt fektetve kíván hozzájárulni a térség fejlődéséhez, a társadalom jólétéhez. Ezen törekvéseink eredményeire már eddig is számos pozitív visszaigazolást kaptunk: példaként említhetem, hogy a Times Higher Education fenntarthatósági célok alapján összeállított rangsorábann intézményünket »a fenntartható városok és közösségek« kategóriában a világ háromszáz legjobb egyeteme közé sorolták. A mostani tudományos tanulmány megállapításai újabb megerősítést jelentenek, és azt is alátámasztják, hogy a hallgatók egy pezsgő, szép, tiszta városba érkeznek, az egyetemünkön megszerzett értékes diplomával pedig könnyen el tudnak elhelyezkedni, és az átlagosnál magasabb jövedelemhez juthatnak” – hangsúlyozta dr. Filep Bálint, a Széchenyi István Egyetem elnöke.