Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.
A termék neve természetesen ismét kimondhatatlanra sikerült a halandó emberek számára, ellenben javíthatja egészségünket.

Az IKEA egy újabb lépést tett az egészséges életmód irányába, és előrukkolt a Vindstyrka elnevezésű intelligens levegőminőség-érzékelővel, melynek célja, hogy nyomon kövesse a beltéri légszennyezést.
Mint ismert, az IKEA már kifejlesztett egy olyan asztalt, mely egyben légtisztítóként is funkcionál, ám most egy új lehetőséget kínálnak arra, hogy felmérjük, mennyire tiszta a levegő a lakásban. A lakberendezési áruház legújabb terméke a Vindstyrka, egy intelligens beltéri levegőminőség-érzékelő, mely megállapítja, mennyire tiszta a levegő a beltérben.

Az eszköz képes mérni a 2,5 mikronnál kisebb részecskék szintjét, a páratartalmat, a hőmérsékletet és a gáznemű szennyezőanyagok terhelését is. Sőt: ideális esetben még azt is tudni fogja, ha takarítási, vagy főzési szokásaink megbetegítenek minket.

A Vindstyrka önmagában is működőképes, ám nem túl meglepő módon még ennél is hasznosabb, amennyiben csatlakoztatjuk az IKEA Dirigera okosotthon rendszerhez. Az IKEA saját alkalmazásán keresztül ugyanis ellenőrizhetjük a levegő minőségét, míg maga a monitor több más eszköz vezérlésére is alkalmas.

Például a Starkvind légtisztítónak meg tudja mondani, hogy a részecskeszint alapján növelje a ventilátor sebességét. Ha minden a tervek szerint halad, a Vindstyrka már áprilisban felkerülhet a polcokra, s bár az árról egyelőre nem árultak el semmit, nagy eséllyel ez egy megfizethetőbb termék lesz, mint a csúcskategóriás levegőminőség-monitorok.