Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Közélet

Az új nővérek aranyosak, kedvesek, csak nem beszélnek magyarul

Cikkünk frissítése óta eltelt 6 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Sopron gazdaságában a szakképzett munkaerő a legnagyobb kincs – mert nincs. Különösen érintett az építőipar, az egészségügy és a szociális szféra, hiszen a magasabb bér és a jobb munkakörülmények miatt a soproni szakemberek nagy része Ausztriában vállal munkát. Ez is oka annak, hogy a város legnagyobb idősek otthonában thai ápolónőket foglalkoztatnak. Az új gondozónők mosolygósak, türelmesek, szorgalmasak, de nem beszélnek magyarul. Az intézményen belül háromnyelvű piktogramok alapján tájékozódnak. – írja a Telex.

Még szeptemberben a Soproni Szociális Intézmény közösségi oldalán tájékoztatott a munkaerőhiányról. Közölték, az ellátottak érdekében a 270 fő dolgozója mellé – szükség szerint – 20 fő thai munkaerőt kölcsönöz, akik a képzett magyar személyzet mellett, az ő munkájukat segítve, a felügyeletük alatt fognak dolgozni.

A Telex egyik olvasója arról számolt be, hogy az új nővérek aranyosak, kedvesek, segítőkészek, de nem önállóak. Mindegyikük egy tapasztalt, szakképzett magyar nővér mellé van beosztva, egyelőre segéderőnek. A soproni idősek otthonában átcsoportosították a munkaerőt annak érdekében, hogy minden osztályon legyen a gondozottakat jól ismerő „régi” nővér, aki irányítani tudja az „újakat”. Sok nehézséget okoz, hogy nem beszélik a magyar nyelvet, nem is értik. Okostelefonnal és tablettel, illetve azok fordító programjaival próbálnak kommunikálni, az intézeten belül pedig piktogramok segítik őket a tájékozódásban.

A Központi Statisztikai Hivatal felmérései szerint 2023 II. negyedévében az előző évihez képest a foglalkoztatás – főképp az elsődleges munkaerőpiac élénkülése és a külföldi munkavállalás növekedése miatt – tovább bővült. A Munkaerőpiaci folyamatok kiadványból kiderül, hogy A foglalkoztatottság szintje, Budapestet is megelőzve, Győr-Moson-Sopron (80,2%) és Komárom-Esztergom (79,5%) vármegyében volt a legmagasabb. Noha az adatok alapján az egészségügyben és szociális ellátásban dolgozók létszáma néhány százalékkal növekedett, továbbra is jelentős mennyiségű a betöltetlen pozíció ezekben az ágazatokban.