Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A kínai nagy fal a világ egyik leghíresebb alkotása, amely évszázadok óta fenn áll. Mégis vannak olyan rejtett titkai, amelyeket még nem tudott az emberiség.

A világ hét csodája között szereplő kínai nagy falról most olyan felbontású képeket készítettek a kutatók, hogy ezzel azonosíthattak valamit, ami hosszú ideje rejtve maradt az emberek előtt.

A kínai nagy fal i. e. 200 körül épül, ezen idő alatt pedig elég sok alakításon és felújításon esett át. A teljes fal így együtt kicsivel több, mint 21 ezer kilométer hosszú. Ezt vizsgálva nem meglepő tehát, hogy még mindig olyan felfedezésre jut az emberiség vele kapcsolatban, mint amilyenre most a Tiencsin Egyetem kutatói jutottak.

Védelmi szempontból nagyon fontosak voltak az ajtók

A szakértők hatalmas felbontású képek segítségével elemezték az építményt és így sikerült felfedezniük több mint 130 titkos ajtó maradványait. Az ajtóknak azon kívül, hogy nagy védelmi céljuk volt, áruszállításra is használták őket. A falak belső része üreges volt, míg kívül egy vékony téglaréteggel álcázták, hogy szinte láthatatlan legyen. Ez aszt szolgálta, hogy ellenséges támadás során a kínai katonák át tudták törni a falat és váratlanul lecsaptak az ellenségre.