Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Közélet

Biogáz lesz a lefoglalt alkoholból

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Igazán tekintélyes mennyiségről van szó, hiszen a Nemzeti Adó-és Vámhivatal pénzügyőrei az elmúlt időszakban 850 esetben foglaltak le ismeretlen eredetű szeszes italt Nyugat-Magyarországon. Ez összesen nyolcezer liter alkoholt jelent. 

A lefoglalt jövedéki áru először egy központi raktárba került. Miután elrendelték a megsemmisítését (ami ilyen esetekben kötelező), a NAV munkatársai a különböző italokat nagy tartályokba öntötték össze, amelyeket hatósági zárral láttak el. Emellett gondoskodtak arról is, hogy elszállítsák a kiürült palackokat, figyelve azok szelektálására és újrahasznosítására. 

A tartályokban lévő szeszt a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt-nél szennyvíziszappal keverték, elérve a végleges megsemmisítést. A 8000 liter alkohol a szennyíziszapos elegyítés után rothasztó tartályokba került, majd egy hosszas biológiai folyamattal biogáz lesz belőle és hőenergiaként hasznosul, írja közleményében a NAV.