Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Nem tisztázott teljes mértékben, hogy hol játszódott pontosan a Mohácsi csata, amelyet 1526-ban vívtak. Most azonban egy olyan leletre akadtak, amely segít behatárolni a harc helyszínét.

Majs közelében találták a leletet

Sok más lelet mellett egy korábban megtalált, a mohácsi csata idejéből származó, taplólakatos puskacsőhöz illő kakas került elő egy Majs közelében zajló nagyszabású, október közepén zajló fémkeresős csatatérkutatás során. Ez azért érdekes, mert kevés maradt fenn a fegyverből.

Segít behatárolni a csata helyszínét

Ez az alkatrész azért lehet kulcsfontosságú, mer megerősíti a felvetést, miszerint ekkoriban a helyszínen tűzfegyverekkel is támogatott gyalogsági összecsapás zajlott. A megtalált leletet térképre rögzítették és ezzel behatárolták azt a területet, ahol tűzfegyvereket használtak.

További tárgyakat is találtak

Az eddigi ismeretek szerint ez a momentum döntötte el a csata végét és ezt bizonyítja, hogy további tárgyakat is találtak a helyszínen; egy golyóöntő formát, a korban használt sarkantyútípus töredékeit, fokost, buzogánytöredékeket, lópatkókat, nyílhegyeket, Szulejmán-aranypénzeket.

 

Kép: facebook.com