Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Már az MVM honlapján is módosíthatjuk a gáz felhasználásának módját, ami a lakossági ügyfelek fogyasztási adatai alapján meghatározza a jelleggörbét.

Amennyiben nem az átalánydíjas (egyenletes részszámlás) fizetési módot választjuk, akkor a rezsicsökkentett áron számlázandó mennyiség meghatározása idő- és fogyasztásarányosan, a fogyasztási jelleggörbe alapján történik.

A lakosság legnagyobb része szeretné pontosan tudni, hogy a szolgáltató mi alapján számolja ki a havi számla összegét, milyen fogyasztói profillal, korrekciós tényezővel rendelkezik, és hogy hogyan néz ki a saját jelleggörbéje.

Mi is az a jelleggörbe?

Ez az elszámolási mód a lakossági ügyfelek fogyasztási adatai alapján nem havonta, egyenletesen osztja el az egy évre járó mennyiséget, hanem alkalmazkodik a felhasználók igényeihez, ami ugye nyáron alacsonyabb, télen magasabb. Fontos azonban arra figyelni, hogy pontosan mit tartalmaz a gázszerződés.

1. A vegyes profil azt jelenti azt jelenti, hogy az ügyfél a gázt vegyesen használja fűtésre, főzéshez és vízmelegítésre.2. A szolgáltató a fűtési profilt akkor alkalmazza, ha a szerződés szerint a gázt az ügyfél csak fűtésre használja.

3. A lineáris felhasználás a harmadik variáció. Ebben a formában csak a főzés történik gázzal, egyenletes felhasználással az év során.

Az MVM Next az online felületére bejelentkezve és az applikációjában is elérhetővé tette a módosítás lehetőségét.