Citromsárga riasztás!

Felhős idő
Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2019.12.02. hétfő éjféligHavazás

Folytatódik az országos csapadék az északi megyékben a kora délutáni, a déli megyékben az esti órákig. Az ország északkeleti harmadában (kb. Budapest-Berettyóújfalu vonalában, illetve attól északra) a reggeli órákban továbbra is havazás, míg másutt havaseső, fagyott eső, eső valószínű. A csapadék halmazállapota a délelőtti óráktól észak felől fokozatosan egyre nagyobb területen havazásba vált át. Az ország északkeleti harmadában síkvidéken további kb. 2-6 cm hó valószínű, a magasabban fekvő részeken 10 cm feletti. Az ország más részein megmaradó (lepel – 5 cm) hó főként a magasabban fekvő részeken fordulhat elő, de helyenként síkvidéken is kialakulhat (lepel- 2 cm). Ma délelőttől egyre nagyobb területen kísérhetik élénk, a magasabb hegycsúcsokon erős széllökések az északiasra forduló szelet, mely elsősorban a Dunántúli-középhegység hegyein hóátfúvást eredményezhet.

Ónos eső

A reggeli órákig kisebb körzetekben Veszprém megye keleti részén, illetve a Vértesben fagyott eső mellett ónos eső előfordulhat.

2019.12.02. 05:50 Országos Meteorológiai Szolgálat

Veszélyjelzés korlátai

Felhívjuk a figyelmet, hogy a legkorszerűbb eszközök és módszerek, szakmai ismeretek alkalmazása ellenére sem lehetséges minden esetben megfelelő időelőnnyel, a megfelelő szintű veszélyjelzés kiadása!

Egy térségre kiadott figyelmeztető előrejelzés, riasztás azt jelenti, hogy az időjárási feltételek kedvezőek az adott veszélyes időjárási esemény kialakulásához a figyelmeztetett, riasztott és az ahhoz közel eső területeken. A figyelmeztető előrejelzés és riasztás így nem jelent garanciát az adott veszélyes időjárási esemény bekövetkezésére az érintett terület egy adott pontján.

A harmadik és a negyedik napra szóló térképes formátumú figyelmeztető előrejelzések általában nagyobb bizonytalansággal terheltek, emiatt a várt eseményekhez közeledve folyamatosan kövessük a figyelmeztetéseket és – 24 órás időtávon belül – a riasztásokat!

A veszélyjelzésről és a veszélyjelzés korlátairól bővebben itt olvashat.

Forrás: omsz.hu

Rendezvényszervező, kommunikációs tanácsadó