Kezdőlap HAZÁNK Hazánk - Gazdaság

Csak úgy kapkodják a fejüket az autósok a benzinkutakon

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

December 6-án lépett életbe az uniós olajembargó és az orosz olajjal szemben a 60 dolláros ársapka. Pont akkor amikor az Magyarországon  az érvényes kiskereskedelmi üzemanyagárról lekerült a sapka.  

A szankció hatására a háború előtti szintig esett vissza a Brent olaj hordónkénti árfolyama is, jelenleg 77 dolláros szinten mozog, ami egy hét alatt 11%-os árcsökkenést jelent. Ez jelentősen nem jelent még meg a hazai üzemanyagárakban, hiszen a piaci szereplők csak kapkodják a fejünket az események láttán, írja a Holtankoljak.

A keddi 480 forintos ársapka kivezetésével egyidőben a benzinre és a gázolajra is visszaemelték a 32 forintos literenkénti bruttó jövedéki adómértéket. A forint ráadásul még mindig gyengélkedik, a múlt héten csaknem három százalékot esett, így egy dollárért újra 397 forint felett kellett fizetnünk. Hiába mozog az olaj ára a háború előtti szinten, mivel a hazai fizetőeszköz mintegy száz forinttal rosszabbul teljesít, mint egy éve, a kiskereskedelmi árak sem állnak meg 500 forint környékén.   

Sok jóra továbbra sem számíthatunk: ugyan csökkenthetik a hazai üzemanyagok nagykereskedelmi árát, viszont a kiskereskedelmi árakban ez eltérően vagy nem jelenhet meg, figyelembe véve az elmúlt napok eseményeit.