Kezdőlap KÉK HÍREK

Életet mentett az érzékelő Győrben

A város hivatásos tűzoltóit ezúttal egy Gyepszél utcai lakásba riasztották, ahol a szén-monoxidra figyelmeztetett készülék. 

A lakásban egy cserépkályha és egy gáztűzhely üzemelt, a mérgező gáz kis mértékű jelenlétét a kiérkező egység mérései is igazolták. A tűzoltók arra figyelmeztették a tulajdonost, hogy ne használja a két berendezést addig, amíg azokat felül nem vizsgálták.

A jól működő szén-monoxid-érzékelőnek köszönhetően nem történt tragédia, és mivel a lakók a fűtést más módon is meg tudták oldani, egyéb védelmi intézkedésre sem volt szükség – közölte honlapján a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. 

Felhívták a figyelmet arra is, hogy a mérgezések elkerülése érdekében kiemelten fontos a lakás megfelelő szellőzésének biztosítása, akár az új, jól szigetelő ajtókba és ablakokba résszellőzők szereltetésével. Emellett azonban elengedhetetlen a tüzelő-fűtőberendezések, kazánok, kályhák, fürdőszobai vízmelegítők rendszeres, szakszerű karbantartása és a kémények rendszeres ellenőrzése.

A megfelelően működő szén-monoxid-érzékelők listája a katasztrófavédelem honlapján érhető el. 

(Kiemelt képünk illusztráció.)