Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Csontváry 170, igazi kuriózumokkal. Közös kiállítással ünnepli Csontváry Kosztka Tivadar születésének 170. évfordulóját a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria és a pécsi Janus Pannonius Múzeum.

Az életművet átfogó tárlat április 14-től három hónapig látogatható a Szépművészeti Múzeumban, majd Pécsett.

„Negyvenöt Csontváry-mű látható együtt, köztük a festő összes főműve. Csak olyan munkákat válogattak be a kiállításba, amelyeket a feljegyzések szerint maga Csontváry is fontosnak tartott”

 – idézi a sajtó Baán Lászlót, a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója. A kiállítás július 16-ig látogatható Budapesten,  ezt követően láthatja majd a Janus Pannonius Múzeum közönsége.

A kiállítás kurátora Gergely Mariann kiemelte, a tárlat felidézi az akkor még patikusként dolgozó Csontváry indulását: látható első, pillangókat ábrázoló olajfestménye, valamint korai madárfestményei is.

Csontváry már érett fejjel, 1894-ben kezdte meg formális festészeti tanulmányait Münchenben, Hollósy Simon híres festőiskolájában. Külön összeállítás mutatja be itt készített, kevéssé ismert portrérajzait.

Ha egy valóban felejthetetlen programmal szeretnél gazdagodni, akkor erre a kiállításra szakíts időt!

(fotó: Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria)