Kezdőlap GYŐR Győr - Gazdaság

Elindul a KlímaKapu program

Elindul Kapuvár klímastratégiája. Helyi klímastratégia kidolgozására, valamint a klímatudatosságot erősítő szemléletformálás megvalósítására nyert közel húszmillió forintos vissza nem térítendő támogatást Kapuvár Város Önkormányzata. A program hivatalos Nyitóeseményt online rendezik, és a programot kísérő logót egy kapuvári diák tervezte.

Kapuvár évek óta elkötelezett a klímavédelem iránt: a közel húszmillió forintos uniós támogatással elkészült, 2020–2030 közötti időszakra szóló klímastratégiában a szakértők felmérték a várható változásokat és megoldási lépéseket fogalmaztak meg a megfelelő intézkedésekhez.

Az elmúlt években számtalan olyan fejlesztés valósult meg a városban, amelyek hozzájárultak az üvegházhatású gázok kibocsátásának mérsékléséhez, sőt szemléletformáló erővel is bírtak. Ugyanakkor a város eddig nem rendelkezett olyan átfogó jellegű stratégiai tervvel, amely áttekintést nyújtott volna arról, hogy Kapuváron milyen következményekkel járhat az éghajlatváltozás, illetve a
következményeihez való alkalmazkodás milyen feladatokat ró a város vezetése, lakossága, és az intézmények, illetve itt működő vállalkozások számára.

A Kapuvári KlímaKapu Program a napokban hivatalosan is elindul, és a közeljövőben számos programmal és információs anyaggal fogják segíteni a lakosságot a környezet-tudatosabb életmód kialakításában.

A program előkészítéseként 2020. őszén a Kapuvári Klímaprogramra logótervezési pályázatot írt ki a város, valamennyi oktatatási intézményében nevelkedő óvodások és tanuló iskolás diákok részére, melynek zsűrizése még a tavalyi év vége előtt megtörtént, és kiválasztásra került az a jelkép, mely a KlímaKapu programot fogja végigkísérni, mint vizuális szimbólum.

A nyertes pályaművet Mészáros Alexa, a Pátzay Pál Általános Iskola 8.B osztályos tanulója készítette. (képünkön a nyertes logo)

További díjazottak:
Óvodás és kisiskolás kategória:
I. helyezett: Henye Regina 3.A, Kapuvár Térségi Ált. Isk.
II. helyezett: Nagy Zalán 4.B, Pátzay Pál Ált. Isk.
III. helyezett: Varga Lili 4.A, Kapuvár Térségi Ált. Isk.
Felső tagozatos és középiskolás kategória
I. helyezett: Mészáros Alexa 8.B, Pátzay Pál Ált. Isk.
II. helyezett: Kápolnási Kira 8.B, Kapuvár Térségi Ált.Isk.
III. helyezett: Kovács Laura 6.D, Kapuvár Térségi Ált. Isk.

Gratulálunk valamennyi helyezettnek, a felkészítő tanároknak és részt vevőnek!
Köszönjük az óvodák és iskolák nevelőinek, tanárainak, intézmény vezetőinek a támogatást!

A Kapuvári KlímaKapu Program nyitóeseményét február 04-én fogják online megrendezni. Regisztrálni a klimakapuvar@gmail.com email címen, vagy a klimakapu FB oldalon lehet.

A kapuvári klímastratégia a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat Nemzeti Alkalmazkodási Főosztálya által kidolgozott Módszertani Útmutató alapján, európai uniós támogatás segítségével, a KÖRNYEZETI ÉS ENERGIAHATÉKONYSÁGI OPERATÍV PROGRAM (KEHOP) keretében készült.

Forrás: Kapuvári Önkormányzat