Kezdőlap GYŐR Győr - Közélet

Elítélték az édesanyjukat elhanyagoló testvéreket

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Győri Fellebbviteli Főügyészség álláspontjával egyezően a bíróság súlyosította a magatehetetlen édesanyjukat elhanyagoló testvérek büntetését. Az esetben az 54 éves férfi és annak 84 éves édesanyja egy téti otthonban éltek együtt, mellettük élt a városban az asszony 60 éves lánya is. Utóbbi 2019 novemberében kezdte meg édesanyja ápolását, amiért cserébe jelentős összegű támogatást kapott. Sajnos, az idős hölgy mentális és fizikai állapota 2020 elejére annyira leromlott, hogy már nem tudott magáról gondoskodni, otthonának állapota pedig tarthatatlan és tisztátalan lett.

Az alkoholt fogyasztó testvérek semmilyen módon nem biztosították az immár ápolásra szoruló és nehezen kommunikáló édesanyjuk alapvető igényeit: tisztaságot, folyadékot, ételt, vagy gyógyszereket. Amikor a lánya 2020. június 29-én észlelte édesanyja állapotának romlását, csak egy nappal később értesítette a házi ápolót, aki végül szólt a  a mentőknek. Az idős nőt kórházba vitték, ahol néhány napon belül elhunyt; azonban e tragédia megelőzhető lett volna, ha időben kapja meg a kellő gondoskodást.

A Győri Törvényszék eredetileg 10 év fegyházzal és 10 év közügyektől való eltiltással sújtotta a testvéreket emberölésért. A fellebbviteli követelések szerint, amelyek az ítélet módosítását és a büntetés szigorítását, illetve enyhítését tartalmazták, a Győri Ítélőtábla 2024. február 29-én végül súlyosabb bűncselekményként ítélte meg az esetet, különös kegyetlenséget is figyelembe véve. Így a testvérek büntetése 12 év szabadságvesztésre emelkedett.