Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Nézze meg a fotókat a családról és olvassa el, miért NE etesse őket!

Az emberi gondoskodás egyik természetes folyamata, hogy akit szeretünk, azt etetjük. Nincs ez másként akkor sem, ha aranyos állatokról van szó. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szakembere azonban arra figyelmeztet, inkább csak fotózzuk le a kis családot, ne etessük őket. 

– A hattyúk főként vízinövényeket fogyasztanak, melyeket a felszín alatt szakítanak le, ebben segítségükre van hosszú nyakuk. Semmiképpen sem természetes táplálékuk az, amit az emberek a vízbe szórnak – hívta fel a figyelmet Győrig Előd az egyesület kisalföldi csoportjának vezetőségi tagja. 

Kiemelte: a kenyérfélék egyáltalán nem alkalmas táplálék számukra, annál is inkább sem, mert most növesztenek a fiókák csontozatot, így fennáll a veszélye annak, hogy hiánybetegségek alakulnak ki. 

– A vízimadarak etetésének egyik következménye az angyalszárny néven ismertté vált betegség. Olyan visszafordíthatatlan csont-és tollnövekedési rendellenesség ez, mely akár közvetetten a madár elpusztulását is okozhatja – részletezte Győrig Előd. 

Fotó: Varga Rebeka