Cikkünk frissítése óta eltelt 8 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A szülés kérdésköre mindig is megosztó volt, plána, ha az evésről beszélünk.
Évtizedekkel ezelőtt azért lett az a szabály, hogy ne együnk szülés közben, mert ezzel csökkentették az aspiráció veszélyét. A Magyar Értelmező Szótár szerint az aspiráció: „Különféle ártalmas anyag beszívása a légcsőbe, hörgőkbe, ill. a tüdőbe; beszippantás.” Azt akarták tehát elkerülni az orvosok, hogy étel vagy ital kerüljön szülés közben a légcsőbe, tüdőbe, legyen szó hüvelyi szülésről vagy sürgősségi császármetszésről. A terheseknél eleve nagyobb az aspiráció kockázata, mivel a megnagyobbodott méh nyomást gyakorol a gyomorra. Fokozta a kockázatot régebben még az érzéstelenítők, fájdalomcsillapítók hatása is, de olyan mértékben fejlődtek a vajúdás közben használt gyógyszerek, hogy az emiatti aspiráció valószínűtlenné vált, főleg egészséges kismamáknál. 

A szabályok mára már lazulnak, egy 2015-ös, 70 évnyi kutatás áttekintése szerint a vajúdás kezdeti szakaszában egy könnyű étkezés nem feltétlenül veszélyes. Dr. Michael Bautista, a kanadai Memorial Egyetem aneszteziológus docense akkor kezdett el érdeklődni a téma iránt, amikor megkérdezték tőle, hogy a vajúdó nőknek miért mondják, hogy éhezzenek a vajúdás alatt. „Rájöttem, hogy nincs jó válaszom” – mondta.

Dr. Bautista összeállított egy kutatócsoportot, hogy megvizsgálják, valóban szükséges-e a szülés alatti éhezés, és miután átfésülték az 1990 óta megjelent 385 tanulmányt, amelyek a szülő nőket követték, miközben kórházi környezetben vajúdtak, megállapították, hogy elavultak a régen lefektetett irányelvek, illetve kifejezetten jót tehet, ha az alacsony kockázatú nők a vajúdás korai szakaszában kis étkezéseket fogyasztanak:

Amikor egy nő vajúdik, olyan, mintha maratont futna, és a maraton lefutásához sok energiára van szükség. Nagyon hasznos lenne, ha lenne kalória, ami lendületben tartja a kismamát.

A szakember szerint az is probléma lehet, hogy a szülés alatti böjt arra kényszeríti az ember szervezetét, hogy zsírt égessen energiaforrásként, ami a szülő és a magzat vérének savasságát is megemeli. A vér emelkedő savassága csökkentheti a méhösszehúzódásokat, ami miatt még tovább tarthat a vajúdás. Az éhezés ráadásul érzelmileg is hatással lehet szülő nőre, stresszt vált ki, ami elvonja a vért a méhből és a méhlepényből, ami esetleg stresszt okozhat a magzatnak.

Mit lehet enni és inni a szülés közben?
Természetesen továbbra is fontos, hogy odafigyeljünk arra, hogy mit eszünk szülés közben, hiszen a tudomány még mindig megosztott a szabály hátterében álló okokat illetően, és a legjobb az, ha az orvosra hallgatunk ebben a kérdésben is.

 

Dr. Bautista és csapata a következő ételeket és italokat jelölte meg, hogy lehet fogyasztani vajúdás közben:

gyümölcs,
könnyű levesek,
pirítós,
könnyű szendvicsek (nem nagy szelet hús),
szűrt (nem rostos) gyümölcslé és víz.
Más szakértők szerint a müzliszeletek és az elektrolitokat tartalmazó italok, például a kókuszvíz szintén jó választás. A lényeg, hogy olyan dolgokat fogyasszunk, amelyek könnyen emészthetőek és nem nehezek – azaz nem vajúdás alatt kell mekis menüt enni.

Dr. Batista azt is megjegyzi, hogy a legtöbb nőnek a vajúdás alatt elmegy az étvágya, de továbbra is nyugodtan fogyaszthatnak vizet és szűrt gyümölcsleveket. A szakember azonban felhívja a figyelmet arra, hogy ne egyen vajúdás közben az, aki a magasabb kockázatú csoportba tartozik: „Bizonyos tényezők növelik a vajúdó beteg aspirációjának kockázatát. A tényezők közé tartozik az eklampszia, a preeklampszia, az elhízás és az opioidok használata a szülési fájdalom kezelésére, ami késlelteti a gyomor kiürülését.”

Egyéb kockázati tényezők lehetnek:
korábbi császármetszés;
programozott császármetszés,
sürgősségi császármetszés,
ikerszülés.

Dr. Bautista szerint abban a kérdésben, hogy ehetnek, ihatnak-e vajúdás közben a kismamák, végső soron csak a páciens egészségi állapotának és terhességének sajátosságai döntenek: „Minden egyes beteget eseti alapon kell vizsgálni.”