2022. januárjában hatféle élelmiszernek állították vissza a 2021. október 15-én érvényes árát. Az élelmiszer árstop értelmében 2022. február 1. és 2022. május 1. között maradnia is kell ennek az árnak. Visszaállt a liszt, a kristálycukor, a napraforgó étolaj, a házi sertéscomb, egyes csirkehúsfélék, valamint az UH kezelt 2,8 %-os zsírtartalmú tej ára.

Érdemes felhalmozni?

Az elmúlt napokban sokan vásároltak ezekből az élelmiszerekből nagyobb mennyiséget, hogy otthon tárolva ne legyen gond, ha hiány keletkezik belőlük. Érdemes azonban szem előtt tartani, mi meddig tartható el az érintett élelmiszerek közül.

Napraforgó étolaj

Az étolajból nem éri meg egyszerre sokat vásárolni, mert nem túl jó az eltarthatósága. Ha már a boltban, vagy szállításkor nem jó körülményeket kapott, az nagyban segít a romlásban, és otthon is megfelelően kell tárolni. A meleg hőmérséklet hatására és a közvetlen napfénytől az olaj gyorsabban romlik, de a hűs kamra sem ideális számára. Az olaj idővel oxidálódik, avasodik, sötétedő színe és kellemetlen szaga lesz. A termék megvásárlásakor érdemes megnézned a lejárati időt, és csak annyit vásárolnod belőle, amennyi addig vagy plusz két hónapig elfogy. A Nébih kiadványa szerint ugyanis az étolaj a lejárati időn túl még 2 hónapig használható.

Búzafinomliszt

A liszt szavatossági ideje körülbelül 8-12 hónap, de a Nébih szerint ez is kitolható 9 hónappal. Mindenképpen érdemes a papírzacskóból légmentesen záródó üvegbe áttölteni, és árnyékos, hűvös helyre rakni. Érdemes tudni, hogy ha légmentesen egy zacskóba helyezve jégszekrénybe rakod, az tovább kitolja az eltarthatóságát akár egy évvel is.

Kristálycukor

Elvileg itt nem határozható meg szavatossági idő, ám ha morzsa erül bele, vagy nedvesség éri, a cukor is megromlik. Ebből a termékből azonban lehet némi tartalékkal rendelkezni otthon.

Húsok

A házi sertéscomb 12 hónapig, a csirkehús 3-4 hónapig áll el, de csakis mélyhűtőben! Amennyiben mindkettőből vásárolsz és egyszerre helyezed mélyhűtőbe, akkor a csirkehúst kell előbb feldolgozni! Ajánlatos behelyezésnél egy filctollal ráírni a csomagolásra, hogy meddig kell felhasználni. Ez nagyban megkönnyíti a dolgodat, ha a mélyhűtőből szeretnél húst sütni, főzni.

UH Tej

Az ultramagas hőmérsékleten kezelt, tartós, hűtést nem igénylő tej szavatossága, néhány hónap. A Nébih tájékoztatója szerint viszont a tartós tej a lejárati idő után még 9 hónapig fogyasztható. Tejből tehát bátran vásárolhattok valamivel többet, persze reális keretek között.

Képek: gettyimages