Érzelmek helyett jogszabályok

jogszabály

Az elmúlt pár napban kapkodtuk a fejünket, olyan heves érzelmeket váltott ki az emberekből egy blog, A Blog. Először a döbbenet, aztán a düh, vádaskodás, félelem és szánalom is végig szaladt szinte mindannyiunkon. Mi oxygenesek is vitákba bocsájtkoztunk, hogy mit kell, illik ilyenkor tenni. Újságíróként az ember megtanulja, hogy ha nem tartod magad bulvárnak, akkor nem fontos, hogy ki kivel szexel, ezért elzárkóztunk az ügytől. Kaptunk is hideget-meleget érte, de kitartottunk elveink mellett. A cégnél sem biztos, hogy mindenki egyet értett velem abban, hogy hogyan viszonyuljunk a dologhoz, de összezártunk. Magam részéről dermedten néztem, hogy mekkora lett a lavina pillanatok alatt és hogy kiszámíthatatlan lett, hol a vége. A fejemben folyton az a vészharang zúgott, hogy csak ne érzelmekkel, hogy csak ne a lavinával. Ilyenkor mindig segít, ha kicsit eltávolodunk az eseménytől és felülről szemléljük, mi a teendő, hol a helyünk. Nekem is kikristályosodott. Szólni kell, hiszen ezt vállaltuk, amikor a médiába jöttünk dolgozni, de nem úgy, hogy kereszthivatkozásokkal tartom magamnál az olvasót és növelem a like-ok számát. Meglepetésként ért engem is, hogy senki nem beszél arról, hogy mit mond ilyenkor a törvény. Mi a jogszabály vádlóra és vádlottjára, bizonyítékkal vagy annak hiányában, jogszabály ami mentén tisztábban láthatunk.

Kerestük a megfelelő szakértőt az ügyben, míg végül egy személyiségi jogi ügyekben jártas, győri jogászt kikérdezhettem az eset kapcsán. Nem lepett meg, hogy kérte, nevét ne említsük. A következő beszélgetés zajlott ma köztünk, amelyet Önökkel ia megosztunk.

 

Ha valakit megvádolnak a neten az mit tehet?

  • Nem kell a nethez kötni, hogy hol vádolják meg … Aki megfogalmazza ezeket a vádakat, annak bizonyítania kell állításait, mert ha nem, akkor a hamis vádat a jogszabály szigorúan bünteti.
  • Másrészt akivel szemben megfogalmazták ezeket a vádakat, őt első sorban -mindenek előtt- megilleti az ártatlanság vélelme, másodsorban, hogyha ezeket az állításokat sérelmesnek tartja, akkor peres eljárás keretében sérelem díjat követelhet bírósági eljárás útján.

 

Mi a folyamata a feljelentésnek pro és kontra?

  • A rendőrséghez vagy az ügyészséghez be kell nyújtani egy iratot, amiről a nyomozóhatóság dönthet, hogy be-jelentésnek vagy fel-jelentésnek kezeli tovább, ez más és más eljárást von maga után. A rendőrség dönthet úgy is, hogy átadja az ügyészségre az anyagot, ahol már az ügyészség hatásköre, hogy indít e eljárást. Amennyiben nyomozás mellett dönt a ügyészség, akkor kötelezi a rendőrséget annak lefolytatására. Az ügyészség ilyenkor felettes szervként marad az eljárásban.

 

Ha ennyit látunk és olvasunk amennyi most kijött, van e a rendőrségnek vagy az ügyészségnek önmagától bármilyen dolga?

  • Ezek alapján, amit olvasni és látni lehet ezeken a felvételeken ez nem bűncselekmény, ez nem szabálysértés, ez kizárólag etikai, morális kérdéseket vet fel.

 

Ha tovább lépünk a szexuális tartalomról, egyéb vádak is olvashatóak, az abban érintettek mit tehetnek? Hogy kezelhetjük az abban leírtakat?

  • A Blog írójának nem kell feljelentést tennie, de ha tesz, akkor az az eljárás amit már említettünk. Állításait bizonyítania kell tudni.
  • A Blogban megnevezettek helyében gyakorlatilag egyelőre nem tennék semmit. Ma olyan gyorsan történnek az események, hogy bár fájó, de jobb nem foglalkozni vele. Ez az én véleményem. Ha pedig olyan méreteket ölt, rágalmazásért vagy becsületsértésért tehetnek feljelentést.

Ki ellen?

  • Ismeretlen tettes ellen és ebben az esetben, ha a hatóság elrendeli a nyomozást, akkor a hatóság a blog IP címe alapján vagy bármilyen más bizonyíték alapján amit találnak, kiderítik, hogy ki állhat e mögött és felelősségre vonhatják.
  • Visszatérve a filmre egyébként, a szereplők a „képmásukhoz fűződő joguk megsértése” miatt indíthatnának eljárást, a közszereplőkre azonban ez nem vonatkozik, ugyanis van egy alkotmánybírósági határozat, amiben lényegesen szélesebb körben kötelezték őket tűrésre. Aki a filmen szerepel, tekintettel arra, hogy van szexuális tartalma, és ezzel kapcsolatban kíván jogorvoslatot, az „Tiltott pornográf felvétellel való visszaélés” miatt is tehet feljelentést.

Mi a helyzet azokkal, akik megosztották ezeket az információkat?

  • A médiaszolgáltatók azért vannak, hogy tájékoztassák a közvéleményt, amennyiben forrásra hivatkozva osztották meg, őket számon kérni nem lehet. Azt azonban mindenki döntse el maga, hogy mikor és mivel foglalkozik az adott esemény körül, amíg bűncselekmény nem történt.

 

Többször elolvastam az írást, részünkről én lezárnám az ügyet ezzel, de ránéztem az órára, 21:45 és az jutott eszembe, hogy jó, de mi lesz holnap …

Holdingvezető